Külföld

Újraválasztották az AfD társelnökeit

A német párt tisztújító kongresszusán kaptak bizalmat

Újraválasztották Tino Chrupallát és Alice Weidelt, az Alternatíva Németországért (AfD) társelnökeit a jobboldali német párt szombaton Essen városában tartott tisztújító kongresszusán.

Újraválasztották az AfD társelnökeit
Újraválasztották Tino Chrupallát és Alice Weidelt, az Alternatíva Németországért (AfD) társelnökeit a párt pártkongresszusán Essenben, 2024. június 29-én
Fotó: AFP/Volker Hartmann

A két politikus további két évre kapott megbízatást. Ellenjelöltek nem voltak a párt vezetői tisztségére. Az AfD delegátusai nem sokkal korábban jelentős többséggel döntöttek arról, hogy a párt megtartja a társelnöki rendszert, bár a pártszabályzat lehetővé tenné az egyszemélyes vezetést is.

Chrupalla a küldöttek 82,72 százalékának támogatását kapta, míg a két évvel korábban tartott pártkongresszuson 53,4 százalékot. Chrupalla 2019 novembere óta társelnöke az AfD-nek, Alice Weidellel 2022 óta vezeti közösen a pártot.

Weidel a voksok 79,77 százalékát szerezte meg (míg 2022-ben 67,3 százalékát). Az Olaf Scholz kancellár vezette német kormányhoz intézve szavait így fogalmazott a pártkongresszus megnyitóján: „Kedves kormány, tűnj el végre, nyiss utat az új választások előtt!”

Az AfD a június 9-én tartott németországi európai parlamenti (EP-) választásokon a második helyen végzett 15,9 százalékkal, ami az eddigi legjobb eredménye.

Kapcsolódó írásaink