Külföld

Tíz ukrán állampolgárt engedtek szabadon

Mindez a június 25-i fogolycsere-megállapodás keretében valósult meg

Tíz ukrán állampolgárt engedtek szabadon többéves fogság után Oroszországból, illetve Fehéroroszországból – közölte Volodimir Zelenszkij.

Tíz ukrán állampolgárt engedtek szabadon
Zelenszkij péntek este Telegram-oldalán arról írt, hogy a civilek egyebek között a Vatikán közbenjárásával szabadulhattak
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Jens Buttner

Az ukrán elnök péntek este Telegram-oldalán arról írt, hogy a civilek egyebek között a Vatikán közbenjárásával szabadulhattak.

Ukrán tisztségviselők szerint mindez a június 25-i fogolycsere-megállapodás keretében valósult meg, amikor 90–90 ukrán, illetve orosz hadifoglyot engedtek el a szemben álló felek.

Moszkva nem kommentálta az ukrán civilek elengedését, Kijev pedig nem tett említést orosz állampolgárok elengedéséről a mostani bejelentésben.

A kiszabadult civilek között van Nariman Dzseljal, a krími tatár közösség gyülekezetének helyettes vezetője, akit 2021-ben fogtak el az orosz hatóságok. Szintén elengedték azt a katolikus papot, akit orosz katonák fogtak el az orosz ellenőrzés alá került Berdjanszk kikötőjében.

A civilek közül ötöt Fehéroroszországban tartottak fogva.

Két másik civilt, egy férfit és egy nőt kémkedés vádjával tartottak fogva 2017–2018 óta Kelet-Ukrajna 2014-ben szakadárok kezére került területein.

Kapcsolódó írásaink