Külföld

Zelenszkij a háború végéről nyilatkozott

Már csak néhány hónap?

Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta, nem akarja elhúzni a konfliktust Kijev veszteségei miatt – írta meg a Ria.ru.

Zelenszkij a háború végéről nyilatkozott
Volodimir Zelenszkij a 110. önálló gépesített dandár Donyecki területen lévő állomáshelyén
Fotó: AFP/Ukrainian Presidential Press Service/Handout

„Ezt a rendezési tervet néhány hónapon belül az asztalra kell tennünk. Nincs sok időnk, mert sok sebesültünk és halottunk van a csatatéren. (...) Tehát nem akarjuk, hogy ez a háború évekig tartson” – mondta az EU-csúcsra érkezve.

Moszkva többször jelezte, hogy kész tárgyalni Ukrajnával, de éppen Zelenszkij volt az, aki többször is elutasította ennek lehetőségét.

Vlagyimir Putyin elnök júniusban felvázolta az Ukrajnáról szóló tárgyalások feltételét: az AFU-t ki kell vonni Oroszország új régióinak teljes területéről, Kijevnek pedig le kell mondania a NATO-hoz való csatlakozási szándékáról. Amint Ukrajna kifejezi hajlandóságát, hogy elfogadja ezeket a feltételeket, és hivatalosan értesíti Kijevet arról, hogy elutasítja a NATO-csatlakozást, az orosz fél azonnal tűzszünetet rendel el, és megkezdi a tárgyalásokat – mondta az elnök. Putyin hozzátette, hogy a konfliktus békés rendezéséhez Oroszországnak szüksége van Ukrajna semleges, el nem kötelezett és atomfegyvermentes státuszára.

Svájc június 15–16-án tartott konferenciát Ukrajnáról Luzern közelében, Bürgenstock üdülőhelyen. Több mint kilencven ország erősítette meg részvételét, valamint nyolc szervezet, köztük az EU, az Európa Tanács és az ENSZ.

Kapcsolódó írásaink