Külföld

A klímaügyi minisztert jelölte az észt kormánypárt Kaja Kallas miniszterelnök helyére

Kristen Michal politikája sarokköve Észtország biztonságának szavatolása lesz

Kristen Michal klímaügyi minisztert jelölte szombaton az észt kormánypárt Kaja Kallas miniszterelnök helyére, aki európai uniós megbízatást kapott.

A klímaügyi minisztert jelölte az észt kormánypárt Kaja Kallas miniszterelnök helyére
Kristen Michal klímaügyi minisztert jelölte az észt kormánypárt Kaja Kallas miniszterelnök helyére
Fotó: AFP/TT News Agency/Henrik Montgomery

Az észt Reformpárt szombaton egyhangúlag döntött arról, hogy Michalt jelöli a balti ország új kormányfőjének. A 48 éves politikus közleményben köszönte meg pártja bizalmát, és azt ígérte, hogy méltósággal fogja viselni a felelősséget. Michal hangsúlyozta, hogy politikája sarokköve az Oroszországgal határos Észtország biztonságának szavatolása lesz.

A párt elnökségi ülésén egyben a jelenlegi koalíciós megállapodás felülvizsgálatáról is döntött. Észtországban 2023 tavasza óta egy hárompárti szövetség kormányoz, amely a jobbközép-liberális Reformpártból, a balközép Szociáldemokrata Pártból és az Észtország 200 (Eesti 200) liberális pártból áll.

Az uniós vezetők Kaja Kallas észt miniszterelnököt választották csütörtökön az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének. A 47 éves politikus 2021 óta töltötte be a balti állam miniszterelnöki tisztségét. Észt kormányzati közlés szerint Kaja Kallas a július 9–11-i washingtoni NATO-csúcson még képviseli országát, majd ezt követően fog lemondani.

Kapcsolódó írásaink