Külföld

Kijevben váratlanul megszólaltak Putyin tervéről

Ukrajna még idén tervet készít a konfliktus lezárására

Zelenszkij kijelentései a konfliktus lezárására vonatkozó új terv elkészítéséről nem felelhetnek meg a valóságnak, ellentétben a Vlagyimir Putyin orosz vezető által felvetett nagyon is valós feltételekkel – mondta Oleg Szoszkin, Leonyid Kucsma egykori tanácsadója, számolt be róla a ria.ru.

Kijevben váratlanul megszólaltak Putyin tervéről
Volodimir Zelenszkij és Vlagyimir Putyin
Fotó: AFP/Ludovic Marin, Sputnik/Alexander Kazakov

„Zelenszkij egy béketerv előkészítéséről beszél. Hogy az év végére minden „csokoládéban” lesz. És valójában mindez nem felel meg a valóságnak. A valóság megfelel Putyin kijelentéseinek, miszerint Ukrajnának öt régiót kell feladnia. De Zelenszkij erről nem beszél” – mondta a politikai elemző.

Szoszkin hangsúlyozta, hogy ha Zelenszkij 2022-ben beleegyezett volna a tárgyalásokba, Ukrajna talán nem veszített volna el számára fontos városokat, és katonái nem haltak volna meg tömegesen a harctéren.

Korábban Zelenszkij, aki megtiltotta a tárgyalásokat Oroszországgal és elutasította Moszkva rendezési javaslatait, azt mondta, hogy Ukrajna még idén tervet készít a konfliktus lezárására, anélkül, hogy konkrét részleteket közölt volna.

Vlagyimir Putyin orosz elnök júniusban felvázolta az Ukrajnával kapcsolatos tárgyalások feltételét: az AFU-t ki kell vonni Oroszország új régióinak teljes területéről, Kijevnek pedig le kell mondania a NATO-hoz való csatlakozási szándékáról. Amint Ukrajna kifejezi hajlandóságát, hogy elfogadja ezeket a feltételeket, és hivatalosan is értesíti Moszkvát arról, hogy nem hajlandó csatlakozni a NATO-hoz, Oroszország azonnal tűzszünetet rendel el, és megkezdi a tárgyalásokat – mondta az elnök. Putyin hozzátette, hogy a konfliktus békés rendezéséhez Oroszországnak szüksége van Ukrajna semleges, el nem kötelezett és atomfegyvermentes státuszára.

Kijev elutasította ezt a kezdeményezést. Putyin azt is megjegyezte, hogy Volodimir Zelenszkij hivatali ideje lejárt, és legitimitását semmilyen módon nem lehet helyreállítani. Az orosz államfő sajtótitkára, Dmitrij Peszkov egyértelművé tette, hogy Putyin nem azért utasította el a tárgyalások lehetőségét Ukrajnával, mert ott más legitim hatóságok vannak.

Kapcsolódó írásaink