Külföld

Az USA kemény üzenetet címzett Ukrajnának

Hiába az ígéret, más jövő vár az ukránokra

Az Észak-atlanti Szövetség minden hivatalos ígéret ellenére sem fogja felvenni Ukrajnát a soraiba – írta a Newsweek magazin kolumnistája, Daniel Depetris, számolt be róla a ria.ru.

Az USA kemény üzenetet címzett Ukrajnának
Daniel Depetris, a Newsweek magazin kolumnistája szerint mostanra teljesen világossá kellene válnia, hogy a NATO nem akarja, hogy Ukrajna csatlakozzon a soraihoz
Fotó: AFP/NurPhoto/STR

„Minden hivatalos nyilatkozat ellenére, miszerint a NATO ajtajai nyitva állnak az új tagok előtt, mostanra teljesen világossá kellene válnia, hogy a szövetség nem akarja, hogy Ukrajna csatlakozzon a soraihoz” – írta.

Depetris hangsúlyozta, hogy a szövetség kész fegyvereket és pénzügyi forrásokat átadni Ukrajnának az Oroszország elleni küzdelemhez, mivel Moszkva a fő ellenfele. Hozzátette azonban, hogy a NATO nem áll készen arra, hogy közvetlen konfrontációba lépjen Oroszországgal Ukrajna miatt.

„Ukrajna már régóta vár a NATO-tagságra. Valószínűleg örökké fog várni, függetlenül attól, hogy a nyugati vezetők milyen édes szavakat suttognak Zelenszkij fülébe” – zárta a szakértő.

Volodimir Zelenszkij 2022 szeptemberének végén azt mondta, hogy Ukrajna gyorsított eljárásban pályázik a NATO-tagságra. Ugyanakkor Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette, hogy Ukrajna teljes jogú szövetségi tagsága a fegyveres konfliktus idején lehetetlen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Ukrajna esetleges NATO-tagsága veszélyt jelent az ország biztonságára. Hangsúlyozta, hogy Kijev szövetségi tagságának veszélye volt az egyik oka a különleges katonai művelet megindításának.

Kapcsolódó írásaink