Külföld

Trump: Közelebb vagyunk a harmadik világháborúhoz, mint bárki gondolná

A hivatalban lévő Joe Biden amerikai elnök és elődje, a republikánus Donald Trump vitájára figyelt a világ. Az idei novemberi elnökválasztás előtt most először vitázott a két politikus. A témák között a gazdaság, a bevándorlás, az abortusz kérdése és az orosz–ukrán háború is szerepelt, derül ki a Magyar Nemzet összefoglalójából.

Trump: Közelebb vagyunk a harmadik világháborúhoz, mint bárki gondolná
Donald Trump és Joe Biden a CNN 2024-es elnökjelölti vitáján a CNN stúdiójában, Atlantában
Fotó: NurPhoto via AFP/Kyle Mazza

Amerikai keleti parti idő szerint este kilenckor, itthon pedig péntek hajnalban kezdődött az első vita Donald Trump és Joe Biden között. A vitára a CNN stúdiójában, Atlantában, Georgia államban került sor.

Az első kérdés a magas megélhetési költségekről szólt, amelyekért Joe Biden azonnal elődjét tette felelőssé, akitől szerinte egy „szabadesésben lévő” gazdaságot örökölt. Hangsúlyozta munkásosztálybeli származását, és biztosította a nézőket, hogy „keményen dolgozik” a problémák megoldásán.

Kétmillió új lakást szeretne építeni, a bérleti díjakat pedig korlátozná – ígérte Biden. Emlékeztetett rá, hogy csökkentette a vényköteles gyógyszerek árát, ami sokaknak jelentett problémát.

Trumpot az adócsökkentésekről kérdezte a műsorvezető. A volt elnök úgy fogalmazott: az adócsökkentés a valaha volt legnagyobb gazdaságot ösztönözte, közvetlenül a koronavírus-járvány előtt, és még a covid után is olyan erős volt, hogy sokkal jobban tudtuk átvészelni a járványt, mint bármely más ország – tette hozzá a republikánus politikus.

Sokkal kevesebb adóval több bevételre tettünk szert. Az ország úgy teljesített, mint még soha – húzta alá.

Fontos és megosztó téma az Egyesült Államokban az abortusz kérdése. Donald Trump erről azt mondta, hogy az államok hatáskörébe utalná vissza azt. Hozzátette, hogy nem tiltja be az abortusztablettát a megválasztása esetén.

Biden szörnyű ötletnek tartja, hogy az államok szabályozzák az abortuszt.

Migráció és határvédelem

A határvédelem kérdése is fontos pontja volt a vitának. Ezzel kapcsolatban Donald Trump elmondta: Amerikában volt a legbiztonságosabb határ, de Biden elhatározta, hogy megnyitja a határunkat, megnyitja országunkat a börtönökből, az elmegyógyintézetekből származó emberek, a terroristák előtt. Kiemelte: jelenleg Amerikába érkezik a legtöbb terrorista. Terroristák a világ minden tájáról, nemcsak Dél-Amerikából, hanem a Közel-Keletről, mindenhonnan.

Már nincsenek határaink, minden állam határállam lett – hívta fel a figyelmet Trump. Az illegális migránsok, akiket Biden engedett be, amerikai polgárokat gyilkolnak.

„Ezt hívom Biden-féle migránsbűnözésnek” – mondta a volt elnök, utalva az elmúlt napokban nagy port felvert gyilkosságokra, köztük egy 12 éves kislány megölésére.

„Szó szerint civilizálatlan ország vagyunk” – mondta Trump, sürgetve a tömeges kitoloncolást, mielőtt az illegálisan érkezők tönkreteszik az országot. Felrótta Bidennek, hogy nem törődik a hadsereggel, az amerikai veteránokkal, akik „az utcán haldokolnak”.

Trump állításaira, miszerint a veteránok körében az elnöknek alacsony támogatottsága van, Biden azt mondta, hogy „minden, amit mondott, hazugság. Nagyon tiszteljük a veteránokat” – mondta.

Biden Trump elnökségének egyik ellentmondásos pillanatát is felidézte, amelyben állítólag azt mondta, hogy az elesett amerikai katonák „vesztesek és balekok”.

„A fiam nem volt lúzer és nem balek – mondta. Te vagy a balek. Te vagy a vesztes” – tette hozzá a volt elnökhöz fordulva. Trump azt válaszolta, hogy az idézet csak kitaláció, és soha nem mondta ezt. „Senki sem vigyázott jobban a katonáinkra, mint én” – tette hozzá.

A neki tulajdonított idézet ugyanolyan kitaláció volt, mint az oroszokkal való összejátszásról szóló pletykák, valamint az az eset, amikor 51 hírszerző ügynök állította, hogy Hunter Bidennek, az elnök fiának a szervizben hagyott laptopja orosz dezinformáció volt. „Nem volt az, tényleg az elnök fiáé volt a laptop” – szögezte le Trump.

Háborúk a világban

A kérdések eddig az amerikai ügyekre irányultak, de máris előkerült Afganisztán és az Egyesült Államok kaotikus kivonulása Kabulból.

„Amikor kivonultunk, az volt országunk történetének legkínosabb napja – mondta Trump. – Biden a legrosszabb főparancsnok, ha egyáltalán lehet őt így nevezni” – jegyezte meg.

Hangsúlyozta, hogy ha ő maradt volna az elnök, Putyin nem támadta volna meg Ukrajnát. Rengeteg ember halt meg, és Biden nem tett semmit, hogy ezt megakadályozza, sőt még bátorította is Oroszországot az invázióra.

Teljesen félrekezelte az afganisztáni helyzetet, ami „a legkínosabb pillanat országunk történelmében”, és egyetlen tábornokot sem menesztett a fiaskó miatt – rótta fel Bidennek. Amerika elvesztett 13 katonát – utalt a kivonulás során végrehajtott öngyilkos merénylet áldozataira –, emellett hátrahagyott több milliárd dollár értékű felszerelést, sőt még amerikai állampolgárokat is – mondta a volt elnök. Ez pedig bátorítást jelentett Putyin számára.

A Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i vérengzése sem történhetett volna meg az ő elnöksége alatt, mert Irán elszigetelésével gondoskodott volna róla, hogy ne legyen pénz a Hamász támogatására.

„Irán megtámadta az amerikai csapatokat, Trump pedig nem tett semmit” – vádolta elődjét Biden, hozzátéve, hogy Afganisztánból több mint százezer amerikai és más állampolgárt hoztak ki. Szerinte Trump volt az, aki bátorította Putyint.

„Nem elfogadhatók Putyin feltételei – mondta Trump, hozzátéve, hogy ennek a háborúnak el sem kellett volna kezdődnie. – Biden kétszázmilliárd dollárt vagy még többet adott Ukrajnának, ami rengeteg pénz.”

Zelenszkijt a valaha volt legnagyobb üzletembernek nevezte, mert „ahányszor Amerikába jön, mindig hatvanmilliárd dollárral távozik. Nem kellene ezt a pénzt a háborúra költenünk” – hangsúlyozta Trump, egyben megígérte, hogy ha megválasztják, még a január 20-i hivatalba lépése előtt megállítja a háborút.

„Putyin háborús bűnös, és az a célja, hogy visszaállítsa a korábbi szovjet birodalmat – hangsúlyozta Biden. – Egész Ukrajnát akarja, és nem is fog itt megállni.”

„És mellesleg az összes pénz, amit Ukrajnának adunk, az itt az Egyesült Államokban gyártott fegyverekből származik. A fegyvereket adjuk nekik, nem a pénzt” – mondta Biden, hozzátéve, hogy a NATO-tagállamok is ugyanannyi pénzzel támogatják a háborúban álló országot.

Biden a vitában megvédte Washington külpolitikai eredményeit a Közel-Keleten és Afganisztánban, miután Trump mindkettőt célba vette. Ukrajnával kapcsolatban pedig azt állította, hogy Trump azt mondta Putyinnak, hogy tegyen „amit akar”.

Biden szerint Putyin úgy gondolta, „öt napon belül” elfoglalhatja Kijevet. „Valójában nem tette meg. Ezreket és ezreket veszítettek el” – hangsúlyozta Biden.

Trump erre válaszolva úgy fogalmazott, soha nem mondott ilyet.

A közel-keleti helyzetre áttérve Biden elmondta, hogy a Hamász az, amely a háború folytatását akarja, mert nem hajlandó elfogadni a három fázisból álló tűzszüneti tervet. Erre „keményen próbálják rávenni” őket.

Az egyetlen dolog, amit megtagadott Izraeltől, az az egytonnás bombákból álló szállítmány volt, mert azt lakott területen bevetve rengeteg embert ölnének meg. Ezen kívül minden fegyvert biztosít Izraelnek, amire csak szüksége van.

Biden azzal dicsekedett, hogy az Izrael elleni iráni rakétatámadás után ő volt az, aki „megszervezte a világot Irán ellen” és megmentette Izraelt.

Trump szerint ugyanakkor az európai országok jóval kevesebb pénzt tettek az ukrajnai háborúba, mint az Egyesült Államok. „Biden mért nem vette rá őket, hogy tegyék bele a részüket, mint ahogy ő tette a NATO esetében?” – tette fel a kérdést Trump.

„Izrael az, aki jót akar – szögezte le a volt elnök. Engedni kellene, hogy befejezze, amit elkezdett.” Szerinte Biden egy „gyenge palesztin”.

Biden ezután azzal vádolta Trumpot, hogy ki akar lépni a NATO-ból, pedig Amerika ereje a szövetségeiben is rejlik. Azzal riogatott, hogy a republikánus politikus a nukleáris háborút robbantaná ki azzal, ha hagyná, hogy Putyin ellenőrzést szerezzen Ukrajna felett, mert azután Lengyelországot is megtámadná, amely pedig NATO-tagállam, így vonatkozik rá az 5. cikkely.

Ötven másik országot vett rá, hogy támogassa Ukrajnát, köztük Japánt és Dél-Koreát – dicsekedett Biden, hozzátéve, hogy még soha egyetlen nagy európai háború sem maradt Európában.

Trump a vitában nem adott egyértelmű választ arra, hogy támogatná-e egy független palesztin állam létrehozását. Szerinte a fő probléma jelenleg az, hogy Amerika „minden pénzt elkölt” és „megölik” a kereskedelemben. Nagyszerű kereskedelmi megállapodásokat kötött az európai nemzetekkel – hangsúlyozta Trump.

Biden most csak azért játszadozhat a NATO-val, mert rávette az európaiakat, hogy több száz milliárd dollárt adjanak – mutatott rá Trump. Most megint mindenki számláját az Egyesült Államok fizeti – hívta fel a figyelmet.

Piszkos ügyek

Joe Biden az elmúlt választásokat követő eseményekről is beszélt. Szerinte Trump „bátorította” a tüntetőket az Egyesült Államok Capitoliumában 2021. január 6-án. Azt mondta, a volt elnök „három órán keresztül” nem tett semmit, míg Mike Pence akkori alelnök „könyörgött” neki, hogy tegyen valamit, és vessen véget az ostromnak.

Ehelyett arról beszélt, hogy ezek az emberek Amerika nagy hazafiai – húzta alá Biden, aki szerint a lázadóknak börtönben kell lenniük. Trump erre reagálva úgy fogalmazott: Biden ártatlan emberek életét tette tönkre.

A képviselőházi bizottságot is támadta, amely Trump szerepét vizsgálta a Capitoliumban zajló zavargásban. A testületet „felhatalmazás nélküli bizottságnak” nevezte, és azt állította, hogy törölték a nyomozásból származó információkat.

Donald Trump megemlítette Hunter Biden büntetőjogi ügyét is, és azt javasolta, hogy Biden elnököt is ítéljék el borzalmas elnöki magatartása miatt., „amint kilép hivatalából”. „Ez az ember egy bűnöző” – mondta Trump Bidenről.

Biden azt válaszolta, „felháborító” az, hogy viselkedését Trumpéval azonosítják.

A Trump elleni, nemrég lezárult hallgatásipénz-perrel kapcsolatban Biden azzal vádolta elődjét, hogy „egy kóbor macska erkölcseivel” rendelkezik. A volt elnök tagadta, hogy lefeküdt volna Stormy Daniels pornószínésznővel. A per kapcsán egy magas rangú igazságügyi minisztériumi tisztségviselőt áthelyeztek a manhattani ügyészségre, és mind a bíró, mind az ügyészek demokraták voltak.

Biden azt gondolta, hogy így árthat neki, de épp az ellenkezőjét érte el, mert az emberek átláttak a szitán – mondta Trump. A közvélemény tudja, hogy ez egy átverés és Biden a politikai ellenfelére vadászik, mert nem tud tisztességesen nyerni – szögezte le.

Trumpra még több jogi eljárás vár – vágott vissza Biden. Mint elmondta, a fia halála miatt, Irak miatt szállt be az elnökségért folytatott harcba, Trumpnak pedig szerinte nincs érzéke az amerikai demokráciához.

Donald Trump szerint ugyanakkor Joe Biden azért indult az elnökválasztáson, mert ez volt az utolsó esélye.

„Nem alkalmas arra, hogy elnök legyen” – mondta Bidenről, aki „a legrosszabb elnök országunk történetében”. Biden válaszában elmondta, azért indult, mert aggódott, hogy egy olyan embert, mint Trump, megválasztanak. Ellenfele orra alá dörgölte, hogy még a saját korábbi alelnöke sem támogatja a mostani indulását.

A reklámszünet után a CNN stúdiójában a jelenlegi amerikai elnököt arról kérdezték, hogy csalódottak a színes bőrű amerikai szavazók az országban. Azt mondják, hogy számos kérdésben nem tapasztaltak előrelépést. Biden erre úgy reagált, hogy nem hibáztatja őket a csalódottságukért, de szerinte sokuk esetében történt javulás, beleértve a lakhatási szegregáció csökkentését. „Sokkal többet fogunk tenni értük” – mondta.

Hozzátette: a társadalombiztosítási rendszer fizetőképességének megőrzése érdekében „a nagyon gazdagok kezdjék el fizetni a méltányos részüket”. A demokrata elnök szerint Trump csökkentené a társadalom- és egészségbiztosítási ellátásokat.

Trumpot a klímaválságról és a rendkívüli hőség pusztító hatásairól is megkérdezték, illetve arról, hogy megválasztása esetén milyen lépéseket tenne az ügyben. Azt válaszolta, hogy tiszta levegőt és vizet akar.

„És ez megvolt – mondta, azt állítva, hogy – kormánya a valaha volt legjobb teljesítményt érte el a környezetvédelem terén.”

Biden azonban vitatta Trump állításait, és megjegyezte, hogy az Egyesült Államok kihátrált a párizsi klímaegyezményből Trump elnöksége alatt.

Trump szerint Biden úgy hazudik, mint még soha senki. Azzal vádolta utódját, hogy nagyon rosszul kezelte a veteránok ellátásának kérdését, illetve tönkretette a társadalombiztosítási rendszert is. „Míg az illegális migránsok luxusszállodákban lakhatnak, a veteránok az utcán élnek, ami elképesztő” – mondta Trump.

A volt elnök a The Wall Street Journal riporterét, Evan Gershkovichot is szóba hozta, akit Oroszországban vettek őrizetbe, miközben újságírói munkáját végezte. Donald Trump azt állítja, Biden nem tett eleget a kiszabadításáért. Úgy fogalmazott, hogy még hivatalba lépése előtt kiszabadítja, ha elnyeri az elnöki posztot.

A drogkrízissel kapcsolatban Trump elmondta, hogy a világjárvány beköszöntével szabadult el a helyzet, amikor a határon keresztül egyre több drog kezdett beáramlani az országba. Biden szerint ő az elnöksége alatt igyekezett fokozni a drogok, főleg a fentanil felderítését a határon. Emellett együttműködik Mexikóval, valamint az ázsiai országokkal is, ahol a fentanilgyártás alapanyagai készülnek.

A jelenlegi elnököt megkérdezték a koráról is és arról, hogy a második ciklus végén 86 éves lesz – végül is ő a legidősebb elnök, akit valaha beiktattak. Az elnök elismerte, hogy gyakran kritizálják a kora miatt, és azzal vágott vissza: Trump „három évvel fiatalabb és sokkal kevésbé kompetens”.

Biden szerint Trump nyafog és nem bírja elviselni a vereséget, pedig egyetlen bíróság sem adott igazat a 2020-as választás eredményével kapcsolatos kétségeinek. Egyúttal megkérdőjelezte, hogy Trump elfogadná a 2024-es választás eredményét. A volt elnök a második ciklusa végén 82 éves lenne, de azt mondta, olyan jó formában érzi magát, mint 25-30 évvel ezelőtt. A vitában aláhúzta: ha a választás tisztességes, törvényes és jó, természetesen elfogadja az eredményét.

Közel a harmadik világháború

„Közelebb vagyunk a harmadik világháborúhoz, mint bárki gondolná – figyelmeztetett Donald Trump. – Az olyan diktátorok, mint az észak-koreai Kim Dzsongun vagy a kínai Hszi Csin-ping nem tisztelik Bident, s nem félnek tőle” – tette hozzá. Joe Biden szerint szükség van Amerikára, hogy megvédje a világot, mert a saját biztonsága a tét. Szerinte az hozná el a háborút, ha engednék, hogy Putyin ellenállás nélkül megtámadja Kijevet.

Az újabb reklámszünet után Joe Biden két percet kapott a záróbeszédre. Ebben a jelenlegi elnök a politikai változásokra összpontosított. Beszélt az inzulin árának csökkentésére tett erőfeszítéseiről, és vállalta, hogy segíti a családokat, hogy elfogadható áron juthassanak gyermekfelügyelethez. Azt is ígérte, hogy csökkenti az inflációt, ami sok amerikai számára kulcsfontosságú kérdés.

Kiemelte, hogy a hétköznapi amerikai emberek adóját is alacsonyan akarja tartani, de egyben azt állította, hogy Trump emelni fogja azokat.

Zárszavában Donald Trump elmondta, hogy Joe Biden rontotta az ország nemzetközi hírnevét és bizonytalanná tette az Egyesült Államok helyzetét.

A demokrata elnök Iránnal kapcsolatos politikája tette lehetővé az Izrael elleni terrortámadást, és hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háborúnak sosem szabadott volna megtörténnie.

„Három és fél éven át a pokolban éltünk” – mondta Trump Biden elnöki időszakáról.

Szerinte Biden miatt „az egész ország felrobban”, mert nem tisztelik. Szót ejtett az Egyesült Államokon az október 7-i támadás után végigsöprő Izrael-ellenes tüntetéshullámról, valamint saját elnökségének a gazdaság és az egészségügy terén elért eredményeiről.

„Egy csődbe jutott ország vagyunk” – összegzett Trump, egyúttal ígéretet tett arra, hogy ezen változtat, és „újra naggyá teszi” Amerikát.

Kapcsolódó írásaink