Külföld

Nem bírják tovább a németek

A német megyék már tavasszal is jelezték: nem hajlandóak ukrán menekülteket befogadni

A Strana a Deutsche Wellére hivatkozva azt írja: a német kancellár Lengyelország és Csehország kormányfőjével együtt azt követelte, hogy az Európai Bizottság különítsen el forrásokat az ukrán menekültek elhelyezésére és integrációjára – írja a Mandiner.hu.

Nem bírják tovább a németek
Ausztria: migránsok százai várakoznak hideg és esős időben az ausztriai határon abban a reményben, hogy átjuthatnak a németországi Freilassing városába
Fotó: NorthFoto

Olaf Scholz világossá tette, hogy Németországnak több támogatásra van szüksége az uniós költségvetésből.

Országaink túlterheltek. A menekültek befogadásának terhei igazságtalanul oszlanak meg” – idézi a DW annak a levélnek a kivonatát, amelyet Olaf Scholz, Donald Tusk és Peter Fiala küldött Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek. A kiadvány szerint Németország, Lengyelország és Csehország fogadta be a legtöbb menekültet Ukrajnából a háború kezdete óta.

A portálon emlékeztetnek: a közelmúltban Bijan Jir-Saray Bundestag-képviselő a kormánykoalícióban részt vevő liberális FDP-től és Michael Steubgen brandenburgi belügyminiszter azt követelte, hogy a Németországban élő ukránoktól vonják meg a Bürgergeld nevű polgári juttatást, és helyezzék át őket a menekültellátásba. Az első juttatás 563 euró, a második pedig 460 euró. Tavasszal a német sajtó arról számolt be, hogy a német megyék már nem hajlandóak ukrán menekülteket befogadni.

Kapcsolódó írásaink