Külföld

Izrael tárgyalásokat folytat az Ukrajnába történő Patriot-szállításokról

Izrael is beszáll az orosz–ukrán konfliktusba

Az Egyesült Államok, Izrael és Ukrajna miniszterei és magas rangú tisztviselői a Patriot légvédelmi rendszerek Kijevnek történő átadásáról tárgyalnak – idézte a Financial Times forrásait, amelyről az Oroszhirek.hu számol be.

Izrael tárgyalásokat folytat az Ukrajnába történő Patriot-szállításokról
Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden Izraelbe látogat, és Tel-Avivban találkozik Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel
Fotó: NorthFoto

„Az USA, Izrael és Ukrajna tárgyalásokat folytat akár nyolc Patriot légvédelmi rendszer Kijevbe történő szállításáról” – írta a lap.

A lap szerint a megállapodás Patriot-rendszerekre is kiterjedhet, amelyeket a zsidó államból először az Egyesült Államokba küldenének, majd onnan továbbítanák az ukránoknak.

„Bár mind a nyolc rendszer átadásáról tárgyalnak, lehet, hogy végül nem mindegyiket küldik Ukrajnának” – írják a cikkben.

Az FT szerint Tel-Aviv áprilisban jelentette be, hogy fel akar hagyni a nyolc, több mint harmincéves Patriot-üteg használatával, és azt tervezi, hogy modernebb rendszerekre cseréli őket.

A lap szerint Ukrajnának már csak két Patriot-rendszere van, amelyek közül az egyiket az Egyesült Államok, a másikat pedig Németország és Hollandia közösen küldte.

A források megjegyezték, hogy a tárgyalásokon részt vett Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij hivatalának vezetője, valamint Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Június közepén Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy az ukrán erőknek legalább hét Patriot ütegre van szüksége ahhoz, hogy „lezárja az Ukrajna feletti égboltot”. Ugyanakkor tavaly azt mondta, hogy már a konfliktus kezdetén kérte Izraelt, hogy biztosítson Kijevnek légvédelmi és rakétavédelmi rendszereket, de eredménytelenül.

A Patriot-ütegek Kijevnek történő átadásának tervéről Hollandia, Románia és Németország is beszámolt.

A lengyel védelmiminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy Varsó nem küldi el az ütegét Ukrajnába.

Kapcsolódó írásaink