Külföld

F–16-osoknak előkészített ukrajnai bázisokra mértek csapást az orosz erők

Az orosz erők csapást mértek ukrán légibázisokra, amelyeken nyugati szállítású vadászgépeket, köztük amerikai tervezésű F–16-osokat helyeztek volna el – jelentette a moszkvai védelmi minisztérium csütörtökön.

F–16-osoknak előkészített ukrajnai bázisokra mértek csapást az orosz erők
F–16-os felszállás közben
Fotó: AFP/NTB/Jan Langhaug

Az orosz hadsereg csütörtök reggel nagy hatótávolságú, tengerről indítható fegyvereket, Kinzsal hiperszonikus rakétát és pilóta nélküli légi járműveket bevetve támadta „Ukrajna repülőtereinek infrastruktúráját, amelyet nyugati országok repülőgépeinek befogadására terveztek” – áll a minisztérium közleményében.

„A csapás célja megvalósult. Minden kijelölt célpontot eltaláltak” – tették hozzá, anélkül, hogy pontosították volna a megtámadott repülőterek számát vagy helyét.

A jelentés akkor érkezett, amikor Kijev nyugati támogatói, köztük az Egyesült Államok, Belgium, Dánia, Norvégia és Hollandia ígéretet tettek arra, hogy az év végéig akár 60 F–16-os repülőgépet is biztosítanak Ukrajnának. Egyetlen repülőgépet sem szállítottak azonban még le.

A szállításokat nyilvánvalóan az hátráltatja, hogy az ukrán pilóták még mindig csak tanulják a gépek kezelését. Ha az év végére befejezik a kiképzést, akkor is csak maroknyi pilóta lesz a legújabb médiajelentések szerint, amelyek azt is megjegyezték, hogy Ukrajnának nincs elég karbantartó személyzete a repülőgépek üzemeltetéséhez, értékelte az Oroszhírek.hu.

Tekintettel arra, hogy Kijevnek nem lesz elegendő pilótája mind a 60 adományozott F–16-os üzemeltetéséhez, Szerhij Holubcov, az ukrán légierő parancsnokságának légiforgalmi főnöke e hónap elején azt javasolta, hogy a repülőgépek egy részét a szomszédos NATO-országok bázisain állomásoztassák.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azonban a múlt héten hangsúlyozta, hogy a terv az, hogy az F–16-osokat Ukrajnában helyezik el, hangsúlyozva, hogy a Washington és Kijev között nemrég aláírt tízéves biztonsági megállapodás értelmében a harci gépeknek Ukrajnában kell állomásozniuk.

Eközben Moszkva többször is figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába szállított nyugati fegyverek az orosz erők „legitim célpontjainak” tekintendők, beleértve a külföldről szállított vadászgépeket és az azoknak otthont adó bázisokat is.

Az orosz Állami Duma védelmi bizottságának elnöke, Andrej Kartapolov is hangsúlyozta, hogy ha Kijev a Nyugatról szállított F–16-osokat harci műveletekben használná, miközben a NATO repülőterein állomásoznak, akkor ezek a létesítmények is legitim célpontokká válnának Moszkva számára.

Kapcsolódó írásaink