Külföld

A kormányfő egyeztetni akar a pártokkal az elnökválasztás időpontjáról

A választások kiírásának időpontjáról szóló kormányhatározatot a liberális belügyminiszternek kellett volna kezdeményeznie

Egyeztetni akar Marcel Ciolacu román kormányfő hétfőn a pártok elnökeivel az elnökválasztás időpontjáról, miután az általa vezetett Szociáldemokrata Pártnak (PSD) nem sikerült megállapodnia arról koalíciós partnerével, a Nemzeti Liberális Párttal (PNL).

A kormányfő egyeztetni akar a pártokkal az elnökválasztás időpontjáról
Egyeztetni akar Marcel Ciolacu román kormányfő hétfőn a pártok elnökeivel az elnökválasztás időpontjáról
Fotó: NurPhoto via AFP/Hennadii Minchenko

Ezt a pénteki kormányülésen jelentette be a miniszterelnök, hozzátéve, hogy pénteken lett volna az utolsó nap, amikor a kabinet megtehette volna a szükséges jogi lépéseket ahhoz, hogy a tavasszal kötött koalíciós megállapodásnak megfelelően szeptember 15-re kiírják az elnökválasztás első fordulóját.

Marcel Ciolacu szerint a politikusok szavahihetősége forog kockán, ha nem tartják be vállalásaikat, a választások időpontjával kapcsolatos civakodás pedig aláássa a koalíciós partnerek közti bizalmat. Hozzátette: a koalíciós kormány munkáját a választási kampány idején sem befolyásolták a politikai feszültségek, mert a „kabinet tagjai megértették, hogy hatalmas felelősségük van az ország stabilitásának biztosításában”.

A választások kiírásának időpontjáról szóló kormányhatározatot a liberális belügyminiszternek kellett volna kezdeményeznie, de Catalin Predoiu nem tette meg a pénteki határidő előtt. A szociáldemokrata kormányfő – a kormányválságot elkerülendő – pénteken azt mondta: nem lenne helyes a liberális belügyminiszter leváltása, hiszen neki a „pártja tiltotta meg”, hogy a kormányhatározatot előkészítse, inkább konzultációt kezdeményez a többi párttal a választások időpontjáról, mert nem egy koalíciót, hanem Románia kormányát vezeti, amelyet nem rendelhet alá pártérdekeknek.

A PSD és a PNL február végén döntött arról, hogy az európai parlamenti (EP-) választáson közös listát indítanak, és – a nagy pártok számára kedvező magasabb részvétel érdekében – előre hozzák június 9-re a szeptemberben esedékes önkormányzati választásokat is. A PSD azzal a feltétellel fogadta el a választások összevonásáról szóló liberális javaslatot, hogy a koalíció már februárban kijelöli a teljes választási év menetrendjét.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata kormányfő és Nicolae Ciuca liberális szenátusi elnök ezért februárban azt is bejelentette, hogy az elnökválasztást szeptember 15-én és 29-én, a parlamenti választásokat pedig december 9-én tartják Romániában.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke csütörtöki sajtónyilatkozatában felidézte: eredetileg az is a liberálisok ötlete volt, hogy szeptemberre előre hozzák az elnökválasztást, mivel azt remélték, hogy Klaus Iohannis államfő valamilyen fontos NATO- vagy EU-tisztséget kap, emiatt nem viszi végig decemberben lejáró mandátumát, és akkor Nicolae Ciuca házelnök ideiglenes államfőként léphetett volna be a választási kampányba.

„Annyi változott, hogy Iohannis nem megy el sehová” – magyarázta Kelemen Hunor az elnökválasztás halasztását követelő liberálisok újabb pálfordulását. A szociálliberális kormánykoalíció az elnökválasztás kiírásának halogatásával csak azt erősítette meg, hogy az ígéreteikben nem lehet megbízni – értékelt az RMDSZ elnöke.

Kapcsolódó írásaink