Külföld

Zelenszkij bízik a francia nép végtelen bölcsességében

A következő francia kormány is támogatni fogja Ukrajnát, Európa-párti lesz és „független az orosz befolyástól”. Ezt Volodimir Zelenszkij jelentette ki a Kyiv Post szerint.

Zelenszkij bízik a francia nép végtelen bölcsességében
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: AFP/TT News Agency/Fredrik Sandberg

„Hasonlóképpen (a mostanihoz), a francia nép akaratából a következő kormány továbbra is teljes mértékben támogatni fogja Ukrajnát mind a harctéren, mind az EU-hoz vezető, történelmileg visszafordíthatatlan utunkon” – fogalmazott az ukrán elnök.

Érdemes megjegyezni, hogy a zászló egyelőre a Le Pen-féle Nemzeti Tömörülésnek (RN) áll, amelynek miniszterelnök-jelöltje, Jordan Bardella a Le Monde szerint június 19-én, szerdán kijelentette: „Ukrajnának képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát”, ezért folytatná a támogatását.

Ugyanakkor kijelölte ennek korlátait is. Azt mondta, hogy nagy hatótávolságú rakéták és olyan fegyverek szállítása, amelyek valószínűleg „orosz területre csapódnak”, szóba sem jöhet, hogy „elkerüljék az eszkaláció kockázatát”. Megismételte továbbá az RN többszöri álláspontját arról, hogy francia csapatok bevetéséről nem lehet szó.

Kapcsolódó írásaink