Külföld

Új frakcióba tömörülnek a csehek

Andrej Babis szerint fő célkitűzéseik a szuverenitás, a biztonság és az illegális migráció elleni küzdelem

Új frakciót alapít az Európai Parlamentben (EP) az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) cseh ellenzéki mozgalom – jelentette be Andrej Babis, az ANO elnöke, volt cseh kormányfő csütörtökön a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva.

Új frakcióba tömörülnek a csehek
Andrej Babis volt kormányfő vezeti az ellenzéki ANO-t
Fotó: AFP/Joe Klamar

Andrej Babis nem közölte, hogy milyen pártok lesznek az új frakcióban, csak annyit mondott, hogy a részleteket a jövő héten, várhatóan már hétfőn nyilvánosságra hozzák.

A politikus szerint az új frakció programját a szuverenitás, a biztonság, az illegális migráció elleni küzdelem és a Zöld Megállapodás (Green Deal) módosításának elérése fogja alkotni.

Andrej Babis a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy az ANO kilép a Renew Europe (Újítsuk meg Európát!) európai parlamenti (EP-) frakciójából, valamint az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) európai pártcsoportból, mert szerinte ezekben a csoportosulásokban az ANO már nem tudja megfelelően teljesíteni programját.

A volt kormányfő a hírtelevízióban megismételte: az ANO azután lépett ki a Renew Europe frakcióból és az ALDE pártcsaládból, miután ott nem sikerült érvényesíteni programját. Ez az oka annak, hogy új frakciót akar alakítani. „Most először történik meg, hogy egy cseh politikai párt új frakciót alakít – mutatott rá Andrej Babis. – Érdekes lesz, meglátjuk, hány képviselőt sikerül meggyőznünk” – tette hozzá a politikus.

A júniusi európai választásokon az ANO hét mandátumot szerzett az Európai Parlamentben.

Kapcsolódó írásaink