Külföld

Putyin éles figyelmeztetést intézett a Nyugathoz

Ha vannak bizonyos fegyvertípusok, a fegyveres erők megfelelő szinten tartják a harckészültségüket

Vlagyimir Putyin orosz elnök éles figyelmeztetést adott ki a Nyugatnak az ukrajnai konfliktus eszkalálódásának következményeiről – írja a Responsible Statecraft.

Putyin éles figyelmeztetést intézett a Nyugathoz
Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova

Mivel a NATO vezetői rájöttek, hogy az Ukrajnába juttatott pénzinjekciók önmagukban nem elegendőek az egyre kétségbeejtőbb helyzet orvoslására a harctéren, az elmúlt hetekben más, veszélyesebb módokat találtak céljaik elérésére – olvasható a cikkben.

„Oroszország ezekre az eszkalációkra egy sor egyértelmű figyelmeztetéssel válaszolt egy szélesebb háború elkerülhetetlenségére, valamint azzal, hogy taktikai atomfegyverekkel provokatív gyakorlatokat hajtott végre az Ukrajnával határos területén, Fehéroroszország bevonásával” – írják a szerzők.

Emellett Oroszország nemrég hadihajókat, köztük egy atom-tengeralattjárót küldött Kubába, amelyre válaszul az Egyesült Államok és Kanada azonnal ugyanezt tette. Putyin ezután Phenjanba látogatott, és „kölcsönös biztonsági” paktumot írt alá Észak-Koreával, amelyben mindkét ország kötelezettséget vállal arra, hogy támadás esetén egymás védelmére kel – írja a kiadvány.

Ezek a fejlemények megerősítik annak szükségességét, hogy politikai megoldást találjanak az ukrajnai konfliktusra – zárul a cikk.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a nem stratégiai nukleáris erők gyakorlatai a nukleáris fegyverek bevetésére való készség fenntartását célozzák Oroszország és Fehéroroszország szuverenitásának biztosítása érdekében. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint ezek a gyakorlatok normális gyakorlatnak számítanak. Ha vannak bizonyos fegyvertípusok, a fegyveres erők megfelelő szinten tartják a harckészültségüket, amelyhez gyakorlatokat tartanak – magyarázta.

Kapcsolódó írásaink