Külföld

Még működik a „vörös telefon” a Kreml és a Fehér Ház között

A bonyolult geopolitikai helyzet ellenére Oroszország továbbra is fenntartja a kapcsolatot az Egyesült Államokkal. Egyes kommunikációs csatornák változatlanul nyitva állnak – idézte a Kp.ru Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szavait.

Még működik a „vörös telefon” a Kreml és a Fehér Ház között
Vlagyimir Putyin
Fotó: Anadolu via AFP/Kremlin/Ria Novosti/Handout

Ezek szerint Washington és Moszkva mindig felveheti egymással a kapcsolatot a diplomáciai vonalon vagy az elnöki adminisztrációk szintjén. Emellett a hírszerző szolgálatok kommunikációs csatornái is nyitva állnak.

„A kommunikációs csatornák Washingtonnal nincsenek lezárva, szó szerint tegnapelőtt volt egy nagyon fontos nagyon telefonos beszélgetés Andrej Removics Belouszov orosz védelmi miniszter és amerikai kollégája között. Más szinteken és más vonalak mentén is vannak kapcsolatok” – fogalmazott Rjabkov.

Hozzátette, hogy az Oroszországi Föderáció és az Egyesült Államok diplomáciai részlegei rendszeresen tartják a kapcsolatot. Mégpedig különböző kérdésekben. Moszkva a jövőben sem szándékozik leállítani a kommunikációt Washingtonnal.

„Az általam említett csatornák fontosak, fontos a nagykövetek és nagykövetségek funkciója. Nem fogunk lemondani ezekről” – zárta nyilatkozatát Rjabkov.

Kapcsolódó írásaink