Külföld

Észak-Korea állítása szerint sikeres rakétatesztet hajtott végre

Dél-Korea és az Egyesült Államok is elítélte Észak-Korea cselekedetét

Észak-Korea sikeresen hajtott végre több robbanófejjel ellátott rakéták teljesítményének ellenőrzésére irányuló tesztkilövést – jelentette a KCNA észak-koreai hírügynökség csütörtökön.

Észak-Korea állítása szerint sikeres rakétatesztet hajtott végre
Észak-Korea állítása szerint sikeres rakétatesztet hajtott végre
Fotó: AFP/STR/KCNA via KNS

Az állítás ellentétes a dél-koreai és az amerikai hadsereg szerdai bejelentésével. A két ország megfigyelései szerint a rakéta már a levegőben felrobbant, így Phenjan rakétakilövési kísérlete meghiúsult.

A KCNA közlése szerint azonban a szerdai kísérlet során Észak-Korea rakétakilövésekért felelős szervezete „a különálló robbanófejek szeparálásáért és irányításáért végrehajtott tesztjét sikeresen kivitelezte”.

Phenjan tesztjének célja a MIRV technológia képességének bebiztosítása volt, ami lehetővé teszi, hogy egy rakéta segítségével több, egymástól függetlenül mozgó robbanófejjel különböző célpontokat érhessenek el. A MIRV technológia fejlesztése Észak-Korea 2021-ben indított ötéves tervének része.

A három robbanófejet sikeresen a különálló célpontok felé irányították, a rakétáról leválasztott csali pedig a légelhárító radar szerint hatékonynak bizonyult – tette hozzá a KCNA.

Szöul korábban azt jelezte, hogy Phenjan nagy valószínűséggel hiperszonikus rakétát lőtt ki, ám Észak-Korea közleménye szerint a tesztkilövésben egy „középhatótávolságú, szilárdüzemanyag-meghajtású ballisztikus rakétát vetettek be”.

A dél-koreai vezérkar szóvivője sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Phenjan állítása a sikeres tesztkilövésről „csupán megtévesztés és túlzás”, a KCNA által közölt képek pedig nagy valószínűséggel vagy manipuláltak vagy egy korábbi kilövésről készültek.

Dél-Korea és az Egyesült Államok is elítélték Észak-Korea cselekedetét, amellyel megszegte az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt szankciókat.

Kapcsolódó írásaink