Külföld

Zelenszkij Donyeckben jelent meg

Nem csak dicséretet osztani ment

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán bejelentette, hogy a kelet-ukrajnai Donyeck megyében húzódó frontvonalon fekvő Pokrovszkba látogatott.

Zelenszkij Donyeckben jelent meg
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Jens Büttner

„A mai napot a donyecki régióban kezdtem katonáinkkal, (Olekszandr) Szirszkij főparancsnokkal és az ukrán egyesített erők új parancsnokával, (Andrij) Hnatov tábornokkal” – mondta el Pokrovszk várostáblája előtt állva Zelenszkij a Telegramon szerdán közzétett videóban.

Az elnök Hnatovot olyan fiatal tábornokként jellemezte, akinek a frontvonalon szerzett tudására és tapasztalatára egyaránt nagy szükség van. Hozzátette: örül, hogy személyesen is ellátogathatott a 110. és 47. dandárhoz, és köszönetet mondhatott nekik a hősiességükért. Egyúttal köszönetét fejezte ki a fronton szolgáló orvosoknak is.

Ukrán jelentések szerint az orosz hadsereg Pokrovszk térségében heves támadásokat indított az utóbbi időben. Május végén az ukrán vezérkar elismerte, hogy az orosz erők „bizonyos sikereket” értek el a térségben.

Zelenszkij a dicséretek mellett bírálatot is megfogalmazott azokkal a kormányzati tisztviselőkkel szemben, akiknek ott kellene lenniük a front közelében, haladéktalan döntéseket hozniuk nehéz helyzetekben, amelyek Kijevből nem láthatók. Megdöbbenésének adott hangot, hogy egyes felelős tisztségviselők már fél éve vagy még régebben nem is jártak arra. Le fogják vonni a „megfelelő következtetéseket” velük szemben – jelezte.

Kapcsolódó írásaink