Külföld

Zelenszkij: Az orosz felelősök nem kerülik el az igazságszolgáltatást

A Nemzetközi Büntetőbíróság ezúttal Szergej Sojgu és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt vette célba

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte kedden a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntését, amely elfogatóparancsot adott ki két magas rangú orosz katonai vezető ellen, és hozzátette, hogy nem kerülik el az igazságszolgáltatást.

Zelenszkij: Az orosz felelősök nem kerülik el az igazságszolgáltatást
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: AFP/Odd Andersen

AZ ICC, amely korábban már elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin (orosz elnök) és egy másik orosz vezető ellen 2023-ban, ezúttal Szergej Sojgu volt védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt vette célba, akiket Ukrajnában elkövetett háborús bűnökkel és emberiesség elleni bűncselekménnyel vádol.

„Ez a döntés világosan rámutat, hogy elkerülhetetlen az ukránok ellen elkövetett orosz bűncselekmények miatt a bírósági fellépés” – írta Zelenszkij az X közösségi portálon.

Hozzátette: türelmetlenül várja a többi elfogatóparancsot, hogy „megfosszák végre Oroszországot az őt évtizedeken át bűncselekményekre sarkalló büntethetetlenség érzésétől”.

Szergej Sojgut és Valerij Geraszimovot egyebek mellett az ukrán elektromos létesítmények elleni légitámadásokkal, valamint polgári személyek elleni támadásokkal és Ukrajnában elkövetett „embertelen cselekedetekkel” vádolják.

„Ezek a barbár rakéta- és dróntámadások továbbra is embereket ölnek meg, és Ukrajna-szerte károkat okoznak – írta Zelenszkij. – Az ezeknek a támadásoknak a kitervelésében és végrehajtásában érintett valamennyi bűnözőnek tudnia kell, hogy megtörténik az igazságszolgáltatás.”

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a Telegramon úgy vélte, hogy Szergej Sojgu és Valerij Geraszimov „személyes felelősséget visel az Ukrajna elleni légicsapásokért”.

„Nagyon fontos döntésről van szó. Mindenkit felelősségre vonnak a gaztettért, amelyet elkövetett” – írta Jermak.

Az ukrán főügyészség úgy véli, „fontos mérföldkőről van szó annak érdekében, hogy végül elszámoltassák az agresszort az általa elkövetett cselekedetekért”.

Kapcsolódó írásaink