Külföld

Tajpej: Kína újabb „harckészültségi őrjárata” Tajvan közelében

Tajpej gyakran számol be kínai erődemonstrációkról, és nemrégiben azt is közölte, hogy az elmúlt években ezek már veszélyes méreteket öltöttek

Tajvan északi, középső és déli részénél kínai hadihajókkal „közös harckészültségi őrjáratot” végrehajtó 26 kínai katonai repülőgépet, köztük J–16-os vadászgépeket észlelt szerdán reggel a tajvani védelmi minisztérium.

Tajpej: Kína újabb „harckészültségi őrjárata” Tajvan közelében
Tajpej: Kína újabb „harckészültségi őrjárata” Tajvan közelében (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Greg Baker

A múlt hónapban megválasztott tajvani elnök, Laj Csing-tö hivatalba lépése után a kínai hadsereg kétnapos hadgyakorlatot tartott a térségben.
Peking – amely az „egy Kína” elve alapján saját részének tekinti a szigetet – nem kommentálta a szerdai tajvani közléseket.
Csu Feng-lien, Kína tajvani ügyekért felelős irodájának szóvivője legutóbbi pekingi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormánynak joga van megvédeni az ország területi integritását, és védelmébe vette a múlt héten kiadott új irányelveket, amelyek célja a kínai szemszögből szeparatizmusnak minősülő tevékenységek szankcionálása.

„Az országos bűnüldöző és igazságügyi szervek minden tajvani függetlenségpártit üldözni fognak, akik megszegik a törvényt, bárhol legyenek is, és szigorúan megbüntetik őket” – mondta a szóvivő az újságíróknak.
A múlt héten a kínai kormányzat közölte, hogy szélsőséges esetekben ki is végezhetik a „megrögzött” tajvani szeparatistákat, a fenyegetőzést az Egyesült Államok is elítélte.

Kapcsolódó írásaink