Külföld

Svájc váratlan nyilatkozatot tett Ukrajnáról

„A szégyen csúcsa”

A svájci fegyverek Ukrajnába történő újrakivitelének engedélyezése Bernt a konfliktus részesévé teszi – jelentette ki Alfred Heer, a Svájci Néppárt nemzeti tanácsi képviselője a Blick című napilapban megjelent rovatában, amiről a ria.ru is írt.

Svájc váratlan nyilatkozatot tett Ukrajnáról
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Hans Lucas/Antoine Boureau

„A svájci politika szégyenének csúcsa az a döntés, amellyel a Nemzeti Tanács egyik bizottsága engedélyezte a svájci fegyverek külföldről történő Ukrajnába szállítását. Ezzel Svájc feladja semleges álláspontját, és a konfliktus résztvevőjévé válik” – mondta.

Heer szerint a svájci kormány Kijev érdekeinek ügynökévé vált, annak ellenére, hogy Svájcban hatalmas potenciál rejlik mint semleges közvetítő Oroszország és Ukrajna között.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a berni ukránbarát kurzus karmesterei elsősorban női politikusok, köztük az ország elnöke, Viola Amerd.

„Ha ezek a nők úgy gondolják, hogy svájci fegyvereket kell használni ebben a konfliktusban olyan emberek megölésére, akik semmit sem tettek ellenünk és állítólag a mi értékeink védelmében Ukrajnában, akkor logikus, hogy a férjeiket és fiaikat küldik oda” – vetette fel Heer.

Korábban a svájci parlament nagykamarájának biztonságpolitikai bizottsága javasolta, hogy engedélyezzék a fegyverek Ukrajnába történő reexportját. Most a képviselőknek és a szenátoroknak kell szavazniuk a javaslatról, konkrét határidőt nem adtak meg.

Kapcsolódó írásaink