Külföld

Németország szigorúbb kitoloncolási intézkedéseket vezet be

Az utóbbi időben több bűncselekményt követtek el terroristákat dicsőítők

A német kormány szerdán elfogadta azt a törvénytervezetet, amely elősegítené a terrorista bűncselekményeket dicsőítő külföldi állampolgárok kitoloncolását az országból – közölte a német belügyminisztérium.

Németország szigorúbb kitoloncolási intézkedéseket vezet be
Rendőrök illegális bevándorlókat tartóztatnak le Németországban
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A törvényjavaslat értelmében akár egyetlen terrorcselekmény pártolása vagy méltatása is - történjék az a közösségi média felületén vagy más fórumokon – elegendő lesz ahhoz, hogy a hatóságok „komolyan mérlegeljék” a Németországból való kiutasítás lehetőségét. A törvény hatályba lépésével a kiutasításhoz nem lenne szükség „az iszlamista és antiszemita internetes gyűlölet-bűncselekmények” elkövetőinek büntetőjogi felelősségre vonására – áll a közleményben.

Olaf Scholz német kancellár június elején jelentette be, hogy Németország szigorúbb kitoloncolási intézkedéseket fog bevezetni az illegális bevándorló bűnözőkkel szemben, és ezek alapja akár a terrorizmus dicsőítése is lehet.

Noha Berlin egyetlen afgán állampolgárt sem toloncolt haza a tálibok 2021-es hatalomra kerülése óta, Scholz kijelentette, hogy amennyiben a vonatkozó törvény hatályba lép, minden terrorizmust támogató, külföldi illetőségű bűnözőt kiutasítanak az országból, „még akkor is, ha Szíriából vagy Afganisztánból érkeztek”.

A törvénytervezet elkészítését részben azzal indokolták, hogy az utóbbi időben több bűncselekményt követtek el terroristákat dicsőítők, és a német politikusokat is többször értek fizikai támadások. Legutóbb a májusban Mannheimben elkövetett támadás váltott ki közfelháborodást: akkor egy 25 éves afgán férfi a Pax Europa iszlámellenes mozgalom megmozdulásán öt embert sebesített meg késsel, egyikük, egy rendőr később bele is halt sebeibe.

Kapcsolódó írásaink