Külföld

Zöld jelzést kapott Észak-Macedónia legnagyobb szélerőműparkjának építése

Hrisztijan Mickoszki miniszterelnök kedden azt közölte, hogy az építkezés 2026-ban kezdődhet meg

A 400-450 millió euró (158-178 milliárd forint) értékű beruházásnak köszönhetően egy 400 megawatt teljesítményű szélfarm épül az ország délkeleti részén Karbinci, Stip és Radovis környékén. Ez az ország elektromosenergia-szükségletének mintegy 20 százalékát jelenti. A szélfarm 100 ezer háztartás éves energiaszükségletét tudja majd biztosítani, ami várhatóan a szén-dioxid-kibocsátás 670 ezer tonnás csökkenését vonja maga után.

Zöld jelzést kapott Észak-Macedónia legnagyobb szélerőműparkjának építése
Hrisztijan Mickoszki: 2026-ban kezdődhet meg Észak-Macedónia legnagyobb szélerőműparkjának építése
Fotó: Anadolu via AFP/Abdula Berisha

A kormányfő szerint az új szélerőműpark jelentősen megnöveli az ország energiafüggetlenségét, és évi 100 millió euróval járul majd hozzá a bruttó hazai termékhez. „Ez lesz minden idők legnagyobb, megújuló energiaforrásokra fordított beruházása az országban” – húzta alá. A jó hálózati kapcsolatoknak köszönhetően Görögországgal, Szerbiával, Bulgáriával és Koszovóval együtt csökkenhet a térség energiahiánya.

A projektet a luxemburgi székhelyű, dubaji tanácsadói testülettel rendelkező Alcazar Energy valósítja meg. Daniel Calderon, a cég társalapítója közölte: „A cég Észak-Macedóniát ígéretes beruházási helyszínnek tekinti a megújuló energiaforrások számára.”

Kapcsolódó írásaink

Új kormány Észak-Macedóniában

ĀKétnapos vitát követően az északmacedón parlament megszavazta a Hrisztijan Mickoszki vezette konzervatív kormány kinevezését vasárnap késő este Szkopjéban