Külföld

Az EU elítélte, hogy Oroszország európai médiaszolgáltatók elérhetőségét korlátozta

Josep Borrell hangsúlyozta, hogy az orosz döntés tovább korlátozza a szabad és független információhoz való hozzáférést

Az Európai Unió elítéli az orosz hatóságok „teljesen megalapozatlan” döntését, amellyel több mint nyolcvan európai médiaszolgáltató elérhetőségét tették lehetetlenné Oroszországban – jelentette ki a Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerdán.

Az EU elítélte, hogy Oroszország európai médiaszolgáltatók elérhetőségét korlátozta
Az RT (Russia Today) nemzetközi hírcsatornát Franciaországban 2022-ben sugárzási tilalom és tartalomblokkolás alá vonták
Fotó: AFP/Kirill Kudryavtsev

Az orosz külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy - válaszul az Európai Unió szankciós csomagjaiban szereplő orosz médiaszolgáltatók európai sugárzásának betiltására - korlátozásokat léptetett életbe számos, „az ukrajnai különleges hadművelet menetéről nem hiteles információkat terjesztő”, EU-tagállamokbeli médium és páneurópai médiaszolgáltató műsorszolgáltató forrásaihoz való hozzáférés tekintetében.

Josep Borrell közleményében hangsúlyozta, hogy az orosz döntés tovább korlátozza a szabad és független információhoz való hozzáférést, és „kiterjeszti a már amúgy is súlyos médiacenzúrát” Oroszországban. A betiltott európai médiumok a nemzetközileg elfogadott újságírói elvek és normák szerint működnek. Tényszerű információkat szolgáltatnak az orosz közönségnek is, egyebek között Oroszország Ukrajna elleni jogellenes agressziós háborújáról – írta.

Ezzel szemben az orosz dezinformációs és propagandaorgánumok, amelyekkel szemben az EU korlátozó intézkedéseket vezetett be, nem képviselik a szabad és független médiát. Műsorszóró tevékenységüket az EU-ban felfüggesztették, mert ezek az orgánumok az orosz hatóságok ellenőrzése alatt állnak, és „fontos szerepet játszanak az Ukrajna elleni agressziós háború támogatásában” – emelte ki a főképviselő.

Aláhúzta: a véleménynyilvánítás és a média szabadságának tiszteletben tartása az EU egyik alapértéke. Az unió továbbra is támogatni fogja a tényszerű információk elérhetőségét az oroszországi közönség számára is – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Kapcsolódó írásaink