Külföld

Kitörhet a polgárháború Franciaországban?

Úgy gondolja, hogy a szélsőjobboldaliak által kínált megoldások szóba sem jöhetnek

Emmanuel Macron francia elnök egy hétfőn sugárzott podcast-epizódban azt mondta, hogy mind a szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás (RN) párt, mind a baloldali Új Népfront koalíció – a parlamenti választások éllovasa – azt kockáztatja, hogy „polgárháborút” hoz Franciaországra, írta a Reuters.

Kitörhet a polgárháború Franciaországban?
Emmanuel Macron
Fotó: AFP/Ludovic Marin

Macron a „Csináld magad nemzedék” című podcastban elmondta, hogy az RN párt – amelyet a választási közvélemény-kutatók az első helyre soroltak – programja és a bűnözéssel és a bevándorlással kapcsolatos félelmek kezelésére irányuló megoldásaik a „megbélyegzésen vagy megosztottságon” alapulnak.

„Úgy gondolom, hogy a szélsőjobboldaliak által kínált megoldások szóba sem jöhetnek, mert az embereket vallásuk vagy származásuk alapján kategorizálják, és ez megosztottsághoz és polgárháborúhoz vezet” – mondta a műsorban.

Macron ugyanezt a bírálatot fogalmazta meg az Új Népfront koalíció részét képező szélsőbaloldali párttal, a France Unboweddel (LFI) szemben is.

„De akárhogy nézzük, akkor is polgárháború van mögötte, mert kizárólag a vallási nézeteik vagy a közösségük alapján kategorizálják az embereket, ami bizonyos értelemben egy eszköz arra, hogy igazolják az elszigetelésüket a szélesebb nemzeti közösségtől, és ebben az esetben polgárháborút indítanának azokkal, akik nem osztják ugyanazokat az értékeket” – mondta Macron.

Az M6 TV-nek az RN elnöke, Jordan Bardella – akit lehetséges miniszterelnökként tartanak számon, ha az RN nyeri a legtöbb szavazatot a választásokon – válaszolt Macron polgárháborús megjegyzéseire: „Egy elnöknek nem kellene ilyet mondania.”

Jean-Luc Melenchon, a France 2 TV-nek adott interjújában a France Unbowed vezetője is bírálta Macron megjegyzéseit, mondván, hogy Macron saját politikája az, amely polgári zavargásokat okoz például Franciaország tengerentúli területén, Új-Kaledóniában.

Kapcsolódó írásaink