Külföld

Az oroszok lefoglalják Hodorkovszkij többmilliárdos vagyonát

A száműzött volt mágnás és egykori üzlettársa, Platon Lebegyev 1,4 milliárd rubel letétjének (5,8 milliárd forint) lefoglalását a moszkvai Mescsanszkij kerületi bíróság rendelte el

A Hodorkovszkij, Lebegyev és a megszűnt Szibériai Lízingvállalat elleni pert az orosz főügyészség kezdeményezte a múlt hónapban. Azzal vádolták őket, hogy nem fizették vissza a kormánynak a Jukosz egykori olajipari óriáscéghez kötődő pénzeszközök elsikkasztásáért járó kártérítést, aminek tulajdonosai voltak.

Az oroszok lefoglalják Hodorkovszkij többmilliárdos vagyonát
Az oroszok lefoglalják Hodorkovszkij (képünkön) több milliárdos vagyonát
Fotó: AFP/dpa/Bernd von Jutrczenka

A Mescsanszkij kerületi bíróság elrendelte, hogy a Trust Bank számláin továbbra is letétben lévő pénzeszközöket utalják át az orosz hatóságoknak – jelentette a TASZSZ hírügynökség.

Hodorkovszkij és Lebegyev képviselői állítólag nem jelentek meg a bíróság előtt. A Trust Bank és a szövetségi végrehajtói szolgálat nem emelt kifogást az ügyészség követelései ellen.

Hodorkovszkij a Szovjetunió összeomlását követően, az 1990-es évek elején az állami vagyon ellentmondásos elárverezésének eredményeként alapította a mára már megszűnt Jukosz olajvállalatot, mely gyorsan Oroszország egyik legértékesebb vállalatává vált.

2003-ban Hodorkovszkijt, aki egykor az ország leggazdagabb embere volt, letartóztatták, adócsalással és csalással vádolták. 14 év börtönbüntetésre ítélték, de tíz év és tíz hónap után szabadult, amikor Vlagyimir Putyin elnök humanitárius okokból kegyelmet adott neki. Az egykori mágnás nem sokkal szabadulása után elhagyta Oroszországot.

Lebegyevet, akit a Jukosz-ügy egyik vádlottjaként neveztek meg, sikkasztás, adócsalás és pénzmosás miatt találták bűnösnek. Kilenc évet ült börtönben, és 2014 elején szabadult.

Kapcsolódó írásaink