Külföld

„Több ukrán katonát ölt meg, mint bármelyik orosz tábornok” 

2022-ben megkapta az „Ukrajna Hőse” címet

Bohdan Krotevics őrnagy, az Ukrán Nemzeti Gárda 12. operatív dandárjának vezérkari főnöke kérelmet nyújtott be az ukrán Állami Nyomozó Irodához, „kérve a vizsgálat megindítását egy olyan katonai tábornok ellen, aki szerinte ”több ukrán katonát ölt meg, mint bármelyik orosz tábornok„- erről Telegram-csatornáján írt, számolt be róla a BBC nyomán az eadaily.com.

„Több ukrán katonát ölt meg, mint bármelyik orosz tábornok” 
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) tajtikai megbeszélést tart a biztonsági helyzetről Jurij Szodol altábornaggyal
Fotó: AFP/Anadolu/Presidency of Ukraine

Krotevics a tábornok nevét nem említi, de az ukrán média szerint az AFU egyesített erőinek parancsnokáról, Jurij Szodol altábornagyról van szó.

Az őrnagy azt írja, hogy többször is megpróbálta felhívni a figyelmet a tábornok tevékenységére, de nem vezetett semmire.

„Engem az érdekel, hogy amíg másokat simán elítélnek el egy megfigyelőállás elvesztése miatt, addig viszont nem ítélik el a tábornokot régiók és városok tucatjainak elvesztése és több ezer katona elvesztése miatt” - olvasható a bejegyzésben.

A kijevi rezsim fent említett Nyomozó Irodája megerősítette, hogy a nyilatkozatot megkapták, és a nyomozók dolgoznak rajta.

Szodol tábornok lemondását következetesen követeli a Verhovna Rada, Volodimir Zelenszkij Nép Szolgája pártjának egyik képviselője, Marjana Bezuglaya - közölte a brit hírszolgálat.

Jurij Szodol, aki 2022-ben megkapta az „Ukrajna Hőse” címet, az ukrán tengerészgyalogság volt parancsnoka, idén februárban nevezték ki az OS parancsnoki posztjára az ukrán hadvezetés átalakítása során, miután Valerij Zaluzsnij tábornok lemondott az AFU főparancsnoki posztjáról.

Az AFU OS Parancsnokság a kijevi rezsim csapatok „személyzeti ütemterve” szerint „az összes szolgálatközi és ügynökségközi csoportosítás stratégiai szintű katonai parancsnoki szerve”. Felelős „az Ukrajna területén végrehajtott közös műveletek, valamint a külföldön végrehajtott békefenntartó műveletek” végrehajtásáért, és az AFU főparancsnokának van alárendelve.

Kapcsolódó írásaink