Külföld

Megrázó brit vélemény: a Nyugat provokálta a háborút

A reform UK párt vezetője szerint azonban kétségtelenül Putyin hibája, hogy jelenleg háború dúl

A konzervatív brit politikus, Nigel Farage úgy véli, hogy a NATO és Brüsszel megakadályozhatta volna az orosz–ukrán konfliktust, sőt mi több, ő már 2014-ben figyelmeztette erre az EU-t – írja a Magyar Nemzet.

Megrázó brit vélemény: a Nyugat provokálta a háborút
A Reform Párt sajtótájékoztatója. Nigel Farage és Richard Tice sajtótájékoztatót tart a Reform Párt és a Konzervatív Párt közötti átjárásról a londoni The Wellingtonban
Fotó: NorthFoto

Nigel Farage brit konzervatív politikus nagyinterjút adott a BBC brit közmédiának, a beszélgetés egy pontján pedig megnevezte az orosz–ukrán háború kirobbanásáért felelős erőket. A Reform UK párt vezére azt mondta, hogy természetesen Vlagyimir Putyin orosz elnök hibája az, hogy Európában most háború dúl.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a Nyugat volt az, amely kiprovokálta az orosz inváziót. Szerinte az Európai Unió és a NATO bővítése okot adott arra, hogy Putyin azt mondja az orosz népnek, hogy a Nyugat eljön értük.

„Egyike vagyok azon keveseknek, akik következetesen és őszintén nyilatkoznak az orosz–ukrán háborúról. Putyin hibázott, amikor megszállt egy szuverén nemzetet, az Európai Unió pedig hibázott, amikor kelet felé terjeszkedett. Minél előbb felismerjük ezt, annál közelebb kerülünk a háború befejezéséhez és a béke megteremtéséhez” – véli a politikus.

Nigel Farage az interjút követően éles bírálatok egész sorát kapta. Rishi Sunak, az óriási bukásra készülő Konzervatív Párt vezetője, brit miniszterelnök szerint Putyin kezére játszik ezekkel a kijelentésekkel.

Kapcsolódó írásaink