Külföld

ENSZ: Le kell állítani a zaporizzsjai atomerőműnél végrehajtott dróntámadásokat

Az erőmű jelenleg az orosz erők ellenőrzése alatt áll

A zaporizzsjai atomerőműhöz közeli Enerhodar város elleni támadások leállítására szólított fel vasárnap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója. Rafael Grossi az ENSZ-ügynökség honlapján megjelent közleményben úgy fogalmazott: „Akárki van is a támadások mögött, le kell állnia”. Hozzátette, hogy az erőművet és környékét egyre gyakrabban éri fenyegetés drónokkal.

ENSZ: Le kell állítani a zaporizzsjai atomerőműnél végrehajtott dróntámadásokat
A zaporizzsjai atomerőműhöz közeli Enerhodar város elleni támadások leállítására szólított fel vasárnap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója. Rafael Grossi (képünkön az ukrajnai Zaporizzsjai Atomerőmű – illusztráció)
Fotó: Anadolu via AFP/Stringer

Az oroszok Ukrajnát vádolták azzal, hogy dróntámadásokat intézett a térségben, és legutóbb például megsemmisített egy elosztóközpontot Enerhodarnál, egy időre megfosztva az áramellátástól a környéken lakókat. Kijev nem kommentálta ezeket a közléseket.

Grossi elfogadhatatlannak nevezte a támadásokat, és leszögezte, hogy azok szemben állnak az egyhangúlag jóváhagyott nemzetközi biztonsági alapszabályokkal.
Hozzáfűzte, hogy az erőműben zajló munkát az incidensek egyelőre nem érintették.

Az erőmű üzemeltetői hangsúlyozták, hogy a nukleáris biztonsági intézkedések sem kerültek veszélybe.

Kapcsolódó írásaink