Külföld

Dél-Korea ukrajnai fegyverszállításokkal fenyegeti Oroszországot

Putyin pénteken ragaszkodott ahhoz, hogy Dél-Koreának „nincs miért aggódnia” Oroszország Phenjannal kötött új paktumával kapcsolatban

Egy dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó arra figyelmeztetett, hogy Oroszország átlépheti a „vörös vonalat” azzal, hogy bizonyos precíziós fegyvereket biztosít Északnak, és ezzel potenciálisan megszűnik az indoklása annak a szöuli döntésnek, hogy tartózkodik az Ukrajnának nyújtott halált okozó katonai támogatásoktól, számol be az oroszhirek.hu.

Dél-Korea ukrajnai fegyverszállításokkal fenyegeti Oroszországot
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

„Szeretném hangsúlyozni, hogy minden attól függ, mit tesz Oroszország – mondta Csang Ho-jin magas rangú nemzetbiztonsági tisztviselő vasárnap a dél-koreai KBS TV-nek adott interjújában. – Marad számunkra valamilyen határvonal, ha Oroszország precíziós fegyvereket ad Észak-Koreának?”

Csang legutóbbi megjegyzései három nappal azután hangzottak el, hogy újságíróknak azt mondta, hogy a dél-koreai kormány felülvizsgálhatja az Ukrajnába irányuló fegyverküldésre vonatkozó, saját maga által elrendelt tilalmat. „Minden olyan együttműködés, amely segít Észak-Korea katonai erejének növelésében, az ENSZ Biztonsági Tanácsának megsértése” – mondta egy sajtótájékoztatón, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság vezetőjével, Kim Dzsongunnal.

A biztonsági tanácsadó a vasárnapi interjúban konkrétabban fogalmazott, mondván, hogy a „nagy pontosságú fegyverek” biztosítása Észak-Koreának megváltoztatná Szöul és Moszkva kapcsolatát.

„Oroszország közelmúltbeli lépései fokozatosan megközelítik a vörös vonalat, ezért adtuk ki a figyelmeztetést” – mondta Csang.

Hozzátette, hogy „az Ukrajnának nyújtott fegyvertámogatásunk összetétele változhat, attól függően, hogy Oroszország hogyan reagál a jövőben”.

Annak ellenére, hogy Dél-Korea az Egyesült Államok szilárd szövetségese, a konfliktus 2022 februári kezdete óta csak nem halálos segélyt küldött Ukrajnának, hogy elkerülje az Oroszországgal való feszültség eszkalálódását. Csang szerint a Dél-Korea és Oroszország közötti kapcsolat kezelése „megfelelő erőfeszítéseket” igényel Moszkva részéről.

„Ha Oroszország helyre akarja állítani és fejleszteni a dél-koreai–orosz kapcsolatokat a háború után, akkor szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy alaposan meg kell fontolnia a lépéseit” – mondta a KBS-nek.

Putyin pénteken ragaszkodott ahhoz, hogy Dél-Koreának „nincs miért aggódnia” Oroszország Phenjannal kötött új paktumával kapcsolatban, mindaddig, amíg nem hajt végre agresszív cselekményeket Észak-Korea ellen. Arra is figyelmeztetett, hogy „nagy hiba” lenne, ha Szöul fegyvereket kezdene küldeni Ukrajnába. Ha ez megtörténne – tette hozzá -, Oroszország olyan döntéseket hozna, amelyek „nem valószínű, hogy tetszenek Dél-Korea jelenlegi vezetésének”.

Kapcsolódó írásaink