Külföld

Csehország és Argentína vállvetve támogatják Ukrajnát

Az argentin elnök hétfőn délben érkezett rövid látogatásra Prágába

Argentinának az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatos álláspontja nagyon közel áll Csehországéhoz, mindkét ország támogatja Ukrajnát – jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő hétfőn Prágában újságírók előtt, miután tárgyalásokat folytatott Javier Milei argentin elnökkel.

Csehország és Argentína vállvetve támogatják Ukrajnát
Petr Fiala cseh miniszterelnök (j) fogadta Javier Milei argentin elnököt (b2) Prágában, 2024. június 24-én
Fotó: AFP/Michal Cizek

„Nagyon örülök, hogy az argentin elnök alapvetően ugyanazon az állásponton van, mint én, ami Ukrajna Argentína általi támogatásában nyilvánul meg. Ez nagyon fontos, mert Európának szüksége van szövetségesekre” - mondta Petr Fiala.

Az argentin elnök hétfőn délben érkezett rövid látogatásra Prágába. Javier Mileit este a Hradzsinban Petr Pavel cseh államfő fogadja.

Petr Fiala leszögezte: Csehország támogatja, hogy mihamarabb megszülessen az együttműködési szerződés az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur szabadkereskedelmi övezet tagállamai között. Csehország és Argentina a kétoldalú kapcsolatokat is fejleszteni kívánja, és rövidesen megkezdődik a kettős adózást kizáró szerződés előkészítésének folyamata. A két fél továbbá a hadiipari, élelmiszeripari és az egészségügyi együttműködés területén is jó lehetőségeket lát.

A gazdasági szakemberként ismert Javier Milei kora este a Zofín-palotában előadást tart arról, miként lehet növelni a nemzetgazdaságok hatékonyságát.

Kapcsolódó írásaink