Külföld

Ukrajna szerint a Krím orosz állampolgárai civil megszállók

Az elnöki tanácsadó szerint a félsziget egy olyan nagy katonai tábor és raktár, amelyet az oroszok cinikusan leplezni próbálnak

Civil megszállóknak nevezte a Krímben élő orosz állampolgárokat Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója a Szevasztopol ellen végrehajtott ukrán rakétacsapás nyomán hétfőn közzétett Telegram-üzenetében.

Ukrajna szerint a Krím orosz állampolgárai civil megszállók
Műholdkép a krími Szevasztopol közelében lévő katonai bázist ért ukrán találatról
Fotó: AFP/Satellite image ©2024 Maxar Technologies

„A Krímben nincsenek és nem lehetnek holmi »strandok, turisztikai övezetek és a békés élet« más fiktív ismérvei. A Krím egy kétségkívül orosz megszállás alatt álló idegen terület, amelyen harctevékenység, teljes körű háború folyik. Olyan háború, amelyet Oroszország indított kizárólagos népirtó és területszerző céllal. A Krím egyben egy olyan nagy katonai tábor és raktár, közvetlen katonai célok százaival, amelyet az oroszok cinikusan leplezni próbálnak és saját állampolgáraikkal fedezni. Ezek pedig civil megszállóknak minősülnek” – idézte az UNIAN ukrán hírügynökség Podoljak állásfoglalását.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrán fél kazettás robbanótöltetet hordozó amerikai ATACMS-rakétákkal támadta vasárnap Szevasztopol polgári infrastruktúráját. A tájékoztatás szerint a légvédelmi erők négy rakétát lelőttek, egy a légelhárítás hatására letért a röppályájáról, és a város felett felrobbant. A támadás áldozatai a tengerparton vagy a közelében tartózkodtak.

Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója hétfőn bejelentette, hogy a vasárnapi rakétatámadás következtében négy ember – köztük két gyermek – életét vesztette, és 153-an megsebesültek.

Kapcsolódó írásaink