Külföld

Brüsszel megtiltotta az orosz finanszírozás elfogadását

Nemcsak a hivatalos állami támogatásról van szó, hanem bármilyen orosz pénzről

Az Európai Tanács az oroszellenes szankciók új, 14. csomagjának részeként megtiltotta, hogy az európai média, elemző szervezetek és politikai pártok Oroszországból finanszírozást kapjanak – erről számolt be a RIA Novosztyi egy hivatalos közleményre hivatkozva, írta az eadaily.com.

Brüsszel megtiltotta az orosz finanszírozás elfogadását
Az Európai Tanács elfogadott szankciójában megtiltotta, hogy európai média, elemző szervezet és politikai pártok Oroszországból finanszírozást kapjanak
Fotó: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Nemcsak a hivatalos állami támogatásról van szó, hanem bármilyen orosz pénzről.

„Tekintettel arra, hogy Oroszország folyamatosan próbál beavatkozni az EU demokratikus folyamataiba, (...) az EU Tanácsa úgy döntött, hogy az Európai Unióban működő politikai pártok, civil szervezetek, alapítványok, agytrösztök, médiaszolgáltatók nem fogadhatnak el többé Oroszországból vagy annak megbízottjaitól származó finanszírozást” – áll a dokumentumban.

A közlemény azt is kifejtette, hogy ezek az intézkedések „nem akadályozzák meg a médiaszolgáltatókat és munkatársaikat abban, hogy az EU-ban egyéb tevékenységeket – például kutatásokat és interjúkat – folytassanak”.

Kapcsolódó írásaink