Külföld

Olyan súlyos a helyzet Ukrajnában, hogy korlátozni kell az áramfogyasztást

Vasárnap a fogyasztás csökkentése érdekében este 19 és 23 óra között áramkimaradások lesznek Ukrajnában – jelentette az Ukrajinszka Pravda az Ukrenergo sajtószolgálatának közleményére hivatkozva. Az ok a „villamosenergia-rendszer helyzete”, amelynek „megváltozásáig” rendszeressé váltak az áramszünetek.

Olyan súlyos a helyzet Ukrajnában, hogy korlátozni kell az áramfogyasztást
Az éjszakai orosz dróntámadásokat követően próbálják megfékezni a tüzet egy kijevi ipari létesítményben. Oroszország ismételt támadásai Ukrajna-szerte kimerítik az ország hadseregét
Fotó: AFP/Ukraine Emergency Service

Előző nap, vagyis szombaton szintén a fogyasztás csökkentése és a rendszer tehermentesítése érdekében két órával előrébb hozták a tervezett áramszünetek kezdetét. Eddig délután négy óra és éjfél között lehetett számítani az egy-kétórás kimaradásokra – a korlátozások kezdete így délután két órára módosult.

Az Ukrenergo az orosz támadásokkal indokolta a változtatást. Az Ukrajinszka Pravda pedig arról számolt be, hogy a hétvégén „az ellenség végrehajtotta a nyolcadik hatalmas kombinált támadást az energiainfrastruktúra-létesítmények ellen, aminek következtében két ember megsérült. Az Ukrenergo Zaporizzsja és Lviv régiókban található létesítményeinek berendezései szintén megsérültek.”

Június 21-én este az ukrán fegyveres erők légiereje négy Tu–95MS repülőgép felszállásáról számolt be az oroszországi Olenya légibázisról. Az országot Shahed drónokkal is támadták.

A légicsapások következtében egyebek mellett a Lvivi területen tűz ütött ki „a kritikus energetikai infrastruktúra egyik létesítményében”.

Kapcsolódó írásaink