Külföld

Franciaországba vittek több új-kaledóniai, függetlenségpárti aktivistát

A szárazföldi Franciaországba vittek hét letartóztatott, új-kaledóniai függetlenségpárti aktivistát, akiket a Franciaországhoz tartozó szigetcsoporton kitört zavargások szításával gyanúsítanak – jelentette be vasárnap az új-kaledóniai ügyészség.

Franciaországba vittek több új-kaledóniai, függetlenségpárti aktivistát
Emmanuel Macron francia elnök követelte a még sokfelé álló barikádok elbontását
Fotó: AFP/Pool/Urs Flueeler

A szigetcsoport fővárosa, Nouméa főügyésze, Yves Dupas azt mondta, a hét embert az éjszaka, külön erre a célra küldött repülőgéppel szállították el Új-Kaledóniáról. A lépésre, mint mondta, azért volt szükség, hogy „a vizsgálat nyugodt körülmények között, minden nyomás nélkül folytatódhasson”.

A tájékoztatás szerint a gyanúsítottak, köztük Christian Tein, a Terepakciók Koordinációs Sejtjének (CCAT) szakadár szervezet vezetője, őrizetben maradnak.

Jogi képviselője szerint Teint a kelet-franciaországi Mulhouse-ban őrzik.

A héten a hatóságok a CCAT több tagját vették őrizetbe gyilkosságban való részvétel, fegyveres rablás és anyagi kár okozásának gyanújával.

A hat hete kirobbant erőszakos és véres lázongásokat – amelyekben kilencen meghaltak és több százan megsebesültek – egy választójogi reform tervezett életbe léptetése váltotta ki. A függetlenségpárti őslakos kanakok attól tartanak, hogy a választójog megadása a huzamos ideje a szigetcsoporton élő franciáknak meggyengítheti a szakadárok politikai pozícióit.

A zavargások miatt a francia hatóságok elhalasztották a választójogi reform életbe léptetését.

A héten csillapodtak a rendbontások, ami lehetővé tette a nemzetközi repülőtér és az iskolák újranyitását. Emmanuel Macron francia elnök kedden követelte a még sokfelé álló barikádok elbontását.

Kapcsolódó írásaink