Külföld

A francia kormányfő attól tart, hogy a választások esélyese nem támogatja majd Ukrajnát

A Nemzeti Tömörülés elnöke cáfolja a kijelentést

Gabriel Attal francia miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a közelgő előre hozott parlamenti választások egyik esélyese, a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt „nagyon komoly változásokat” eszközölhet az ország belpolitikai és nemzetközi kérdésekben elfoglalt álláspontjában, ha hatalomra kerül – írja az oroszhirek.hu.

A francia kormányfő attól tart, hogy a választások esélyese nem támogatja majd Ukrajnát
Jordan Bardella: Van egy hitelességi kérdés az európai partnereinkkel és NATO-szövetségeseinkkel szemben
Fotó: Hans Lucas via AFP/Daniel Dorko

Emmanuel Macron elnök a hónap elején feloszlatta a francia kormányt és előre hozott választásokat írt ki, miután pártja megsemmisítő vereséget szenvedett az európai parlamenti választásokon. Franciaországban június 30-án tartják a voksolást, hogy új nemzetgyűlést válasszanak, a második forduló pedig július 7-én lesz.

A BFM TV-csatornán csütörtökön Attal különös aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a jobboldali pártok győzelme a közelgő szavazáson egy esetleges „Frexithez” vezethet, utalva Nagy-Britannia 2020-as kilépésére az EU-ból, és az Ukrajnának nyújtott támogatás „jelentős részének megszűnését” eredményezheti. Ez a miniszterelnök szerint növelheti „a behódolás kockázatát Oroszországnak”.

Hasonló aggodalmaknak adott hangot több más uniós kormány is a Bloomberg friss jelentése szerint. Több európai ország állítólag úgy véli, hogy Macron veresége gyengítheti Franciaország szerepét Kijev egyik fő támogatójaként, és hatással lehet az Ukrajnába küldendő katonai kiképzőkkel kapcsolatos tervekre is.

Gilles Ivaldi, a Sciences Po egyetem politológusa a hírügynökségnek elmondta, hogy a Nemzeti Tömörülés miniszterelnök jelöltje „teljesen antagonista” pozíciót foglalna el Macronnal szemben, akinek elnöksége 2027-ig tart. Ez olyan kérdéseket érintene, mint Oroszország, Ukrajna, az európai védelem és az éghajlatváltozás, és ez „Európa meggyengüléséhez” vezetne.

A Nemzeti Tömörülés elnöke, Jordan Bardella ugyanakkor kijelentette, hogy hatalomra kerülése esetén továbbra is szállítana lőszert Ukrajnának, de nem küldene francia katonákat a konfliktusövezetbe, és nem szállítana Kijevnek nagy hatótávolságú rakétákat.

„Az álláspontom nem változott. Az, hogy támogatjuk Ukrajnát felszereléssel, lőszerrel, operatív logisztikai támogatással és védelmi fegyverekkel, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát” – mondta Bardella.

Moszkva eközben többször is elítélte a Nyugat folyamatos katonai támogatását Kijevnek, és óva intett attól, hogy NATO-csapatokat küldjön az országba, ragaszkodva ahhoz, hogy egy ilyen lépés a Nyugat közvetlen beavatkozását jelentené a konfliktusba, és az orosz hadsereg legitim célpontjává válnának.

Kapcsolódó írásaink