Külföld

Ukrajna kifogy a munkavállalókból

A vállalkozások a munkavállalók mozgósítás alóli felmentését kérik

Az Európai Üzleti Szövetség (EBA) felhívást intézett Ukrajna elnökéhez, hogy engedélyezze a mozgósítás alóli gazdasági felmentés bevezetését az országban. A vállalkozók azt kérik, hadd határozzák meg maguk, mely alkalmazottak kritikusan fontosak egy adott vállalat munkája szempontjából – írja a KárpátHír az Ukrinformra hivatkozva.

Ukrajna kifogy a munkavállalókból
Az ukrajnai Zaporizzsjában működő vas- és acélgyár nagyolvasztóműhelyében sem állhat le a munka a háború alatt (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/NurPhoto/Dmytro Smolienko

„…Jelenleg a személyi kérdés továbbra is a legégetőbb az üzleti életben. Így az üzleti élet megérti az ukrajna fegyveres erők utánpótlásának fontosságát és szükségességét, mint az állami politika fő prioritását háborús körülmények között. úgy tűnik azonban, hogy a vállalkozások működése is fontos – a gazdaság folytatása, az ukrán fegyveres erők finanszírozását segítő adóbevételek megőrzése stb” – áll a felhívásban.

A vállalkozók egy olyan eszköz bevezetését javasolják, amelynek köszönhetően felhatalmazást kapnak arra, hogy meghatározzák, mely alkalmazottak kritikusan fontosak egy adott vállalat munkája szempontjából.

Az EBA véleménye szerint ilyen eszköz lehet a gazdasági felmentés, amely a stratégiai felmentési rendszerrel párhuzamosan működhetne.

Kapcsolódó írásaink