Külföld

Kreml: Itt a bizonyíték a tisztességtelen amerikai versenyre

Az Egyesült Államok a Kaspersky Lab orosz vírusvédelmi szoftverfejlesztő céggel szemben exportkorlátozást vezetett be

A tisztességtelen verseny megnyilvánulása, hogy az Egyesült Államok a Kaspersky Lab orosz vírusvédelmi szoftverfejlesztő céggel szemben exportkorlátozást vezetett be – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken Moszkvában újságíróknak.

Kreml: Itt a bizonyíték a tisztességtelen amerikai versenyre
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője
Fotó: AFP/Alexander Nemenov

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő úgy fogalmazott, egy olyan vállalatról van szó, amely a saját piaci szegmensében nemzetközi szinten nagyon versenyképes, és számos paraméterében felülmúlja versenytársait. Úgy véli, az Egyesült Államok a kedvenc technikájához, az igazságtalan, tisztességtelen versenyhez folyamodott – közölte az Oroszhírek.

A Kreml szóvivője arra reagált, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium közölte: megtiltja a Kaspersky Lab Inc.-nek, az orosz cég Egyesült Államokban bejegyzett leányvállalatának, hogy szoftvereit július 20. után az országban értékesítse, és szeptember 29-étől új biztonsági frissítéseket adjon ki korábbi ügyfeleinek. A washingtoni tárca ezt azzal indokolta, hogy a Kaspersky tevékenysége nemzetbiztonsági kockázatot jelent, tekintettel az orosz kormány támadó kiberképességeire, valamint arra a képességére, hogy befolyásolja vagy irányítsa a Kaspersky műveleteit.

A tilalomra reagálva a Kaspersky szóvivője azt mondta, hogy a vállalat szerint az amerikai kereskedelmi minisztérium a jelenlegi geopolitikai légkör és elméleti aggályok alapján hozta meg döntését, nem pedig a Kaspersky termékeinek és szolgáltatásainak átfogó értékelése alapján. Hozzátette: a cég minden jogi lehetőséget fölhasznál arra, hogy fenntarthassa működését és kapcsolatait.

Kapcsolódó írásaink