Külföld

Brit elismerés Moszkvának

Oroszország az atomerőművek páratlan exportőre

Oroszország továbbra is az atomerőművek páratlan exportőre. Egy másik projekt tesztelése - Bangladesben - még az idén megkezdődik - írja a brit Financial Times, amiről a pravda.ru is beszámolt.

Brit elismerés Moszkvának
Banglades elfogadta az uránszállítást Oroszország által támogatott atomerőművéhez, amely projekt célja a túlterhelt energiahálózat megerősítése, de a Moszkva elleni szankciók némileg bonyolították a folyamatot
Fotó: AFP/Abdul Goni

„A gazdaságát sújtó szankciók ellenére Oroszország továbbra is vezető szerepet tölt be az atomerőművek exportjában. Jelenleg az új reaktorok építésének több mint egyharmadában vesz részt világszerte, többek között olyan országokban, mint Kína, India, Irán és Egyiptom” – olvasható a cikkben.

A bangladesi Ruppur atomerőműnek két célja van. A bangladesi kormány azt várja, hogy a projekt segít megoldani az áramhiány és a gyakori áramszünetek problémáját, amelyek hátráltatták az ország gazdasági növekedését.

Moszkva számára a projekt lehetőséget jelent befolyásának bővítésére Bangladesben és az országgal való hosszú távú kapcsolatok erősítésére – írja a kiadvány.

A Roszatom által alkalmazott építési-üzemeltetési modell teljes körű együttműködést biztosít a projekt minden szakaszában, beleértve a személyzet cseréjét is. Ez a modell lehetővé teszi Oroszország számára, hogy jövedelmező szerződéseket kössön, és megerősítse pozícióját olyan országokban, amelyek nem rendelkeznek nukleáris képességekkel, például Törökországban és Bolíviában.

A nukleáris piac más jelentős szereplői, például az Egyesült Államok és Kína szintén képesek atomerőművek építésére, de lehetőségeik korlátozottak.

A minap Rafael Grossia, a NAÜ vezetője elmondta, hogy a Roszatom elleni szankciók bevezetése nem lenne célszerű, és számos országban leállítaná a nukleáris ipart.

„Nyugaton sok vállalat függ az orosz beszállításoktól - dúsított urán vagy üzemanyag tekintetében... Az általános konszenzus szerint a Roszatom elleni szankciók bevezetése irreális és kivitelezhetetlen lenne. Ez sok ország nukleáris iparát leállítaná” – mondta Grossi.

Az orosz nukleáris ágazattól való függőség csökkentése több milliárd euróba kerülne Európának, mondta Grossi. Az együttműködés azonnali megszüntetését pedig nem látja elképzelhetőnek. A NAÜ vezetője hozzátette, hogy fontosabb kérdés az infrastruktúra és az ösztönzők, valamint a világszerte növekvő uránigényre vonatkozó előrejelzések.

„Őszintén szólva én inkább az orosz urándúsító kapacitás jelenlétének növekedését látom a világban, mint csökkenését” – mondta a NAÜ vezetője.

Kapcsolódó írásaink