Külföld

Az utolsó pillanatban meggondolta magát Ausztria és Szlovákia

Magyarország azonban így sincs egyedül

Szűk többséggel elfogadták a Green Deal egyik legvitatottabb szövegezését az Európai Tanács luxemburgi ülésén – írja a Mandiner.

Az utolsó pillanatban meggondolta magát Ausztria és Szlovákia
Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel bejelentette, elfogadták a Green Deal egyik legvitatottabb szövegezését az Európai Tanács luxemburgi ülésén
Fotó: AFP/Hans Lucas/Diego Ravier

Hónapok óta tartó patthelyzet után az EU-tagállamok többsége zöld utat adott a Természet-helyreállítási törvénynek az Európai Tanács luxemburgi ülésén. Ez jelenti az utolsó lépést a Green Deal egyik legvitatottabb ügyében.

Sajtóinformációk szerint Ausztria az utolsó pillanatban változtatta meg álláspontját, Szlovákia pedig, amely korábban többször is bírálta a javaslatot, végül szintén támogatta a szöveget a döntő szavazáson, így azt szűk többséggel elfogadták.

Ausztriában egyébként ez belpolitikai botrányhoz vezetett, ugyanis a zöldpárti környezetvédelmi miniszternek nem volt felhatalmazása támogatni a törvényt. Az Osztrák Néppárt fel is jelentette Leonore Gewesslert.

Olaszország, Svédország és Finnország régóta ellenezték a javaslatot, legutóbb pedig Magyarország és Lengyelország is megvonta támogatását. Sőt, még az Európai Néppárt is aggályát fejezte ki az EU mezőgazdasági ágazatára gyakorolt negatív hatásai miatt.

Kapcsolódó írásaink