Külföld

Puccsra készült Zelenszkij testőre?

Az Ukrán Állambiztonsági Igazgatóság tíz tisztje szerint Zelenszkij személyi testőre puccsot hajtott végre

Az Ukrán Állambiztonsági Igazgatóság (SBU) tíz tisztje „jogosulatlan hatalomátvétellel” vádolta meg az ügynökség jelenlegi megbízott vezetőjét és Volodimir Zelenszkij személyes testőrét, Makszim Donyecet – írja a ria.ru, számol be az origo.hu.

Puccsra készült Zelenszkij testőre?
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök testőrét, Makszim Donyecet „jogosulatlan hatalomátvétellel” vádolták meg
Fotó: AFP/Anadolu/Presidency of Ukraine

A tisztek szerint az előző vezető elbocsátása után Makszim Donyec, aki az előző vezető helyettese volt, saját maga adott ki rendeletet az előléptetéséről, ami törvénytelennek minősül.

A fellebbezés szerzői szerint Donyec ezután tisztogatásba kezdett, például megakadályozta a tiszteket feladataik ellátásában, különösen azzal, hogy arra utasította őket, hogy fegyverek nélkül menjenek őrszolgálatra, és hogy „szóbeli utasítására” az UGO átadta az összes rendelkezésére álló robbanóanyagot az SBU-nak tárolásra.

A tisztek szerint a robbanószereket még a kiképzőktől is elvették, akik kutyáik képzésére használták azokat.

Ezenkívül Donyec, az ügynökség megbízott vezetője számos alkalmazottat, köztük ezredesi rangú tiszteket is áthelyezett tartalékosnak anélkül, hogy megmagyarázta volna a miérteket – áll a közleményben. Ezeket az alkalmazottakat orvosi vizsgálatra kötelezték, majd néhányukat áthelyeztek egy osztályra, amely „többek között az ellenőrző pontokon lévő vécék tisztításával is foglalkozik.

A tisztek levélben szólították fel Zelenszkijt, hogy vonja vissza az új megbízott vezető parancsait, és nevezzen ki egy törvényes UGO-vezetőt. A fellebbezést Zelenszkij mellett elküldték Ruszlan Sztefancsuknak, a rada elnökének, Andrej Kosztyin ukrajnai főügyésznek és a bűnüldöző szervek több vezetőjének is.

Kapcsolódó írásaink