Külföld

Az ukrán erők oroszországi dróntárolóra mértek csapást

Négy oroszországi olajfinomítót, valamint radarállomásokat is eltaláltak

Az ukrán hadsereg csapást mért Sahid drónok tároló- és előkészítési helyeire az oroszországi Krasznodari területen péntekre virradó éjjel – közölte a kijevi vezérkar a Facebookon közzétett jelentésében.

Az ukrán erők oroszországi dróntárolóra mértek csapást
A jelentések szerint a harci tevékenység eredményeként robbanássorozatot és tüzet rögzítettek
Fotó: AFP/Anatolij Sztepanov

Hozzátették, hogy ugyanott az ukrán erők csapást mértek orosz kiképzőépületekre és a drónokat irányító kommunikációs létesítményekre is. „A jelentések szerint a harci tevékenység eredményeként robbanássorozatot és tüzet rögzítettek” – tette hozzá a katonai vezetés.

A vezérkar közölte azt is, hogy az éjjel az ukrán erők drónokkal megtámadtak négy oroszországi olajfinomítót, valamint radarállomásokat és elektronikus hírszerző központokat találtak el a brjanszki régióban és a Krím félszigeten.

A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg már közel 532 ezer katonát vesztett el Ukrajnában.

Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek egyebek mellett 14 orosz harckocsit, 54 tüzérségi és két légvédelmi rendszert.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon arról számolt be, hogy a légvédelmi erők négy orosz irányított rakétát lőttek le az ország középső részében lévő Kirovohrad és a déli Herszon megyék fölött.

Vadim Filaskin, a keleti Donyeck megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz erők irányított légibombát dobtak Szelidove településre, aminek következtében két ember meghalt, három pedig megsebesült. A kormányzó egy másik bejegyzésében azt írta, hogy az elmúlt napban orosz ágyúzások miatt öt helyi lakos vesztette életét és 11 sebesült meg a régióban.

Ihor Klimenko belügyminiszter az ukrán Szabadság Rádiónak adott interjújában elárulta, hogy 27 éves fiát hónapokkal ezelőtt mozgósították, és már három hónapja a seregben szolgál. Hozzátette, hogy fia nem várta meg a behívót, önként jelentkezett a hadkiegészítő központban szolgálatra.

Az ukrán 24-es tévécsatorna arról számolt be pénteken, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az előző napi haditanácsülésen utasította a kormányt, hogy tegye elérhetővé a napenergia felhasználását az ukrán lakosság számára is az ukrán energetikai létesítmények elleni mindennapos orosz támadások okozta áramhiány mérséklésének érdekében. Az államfő rendelkezése szerint a lehető leggyorsabban minden iskolára és minden kórházra napelemeket kell telepíteni, intelligens mérőórákat és energiatároló berendezéseket felszerelni. A kormányt arra is utasította, hogy dolgozzon ki olyan feltételeket, amelyek megkönnyítik a napelemek telepítését a lakosság számára is. Át kell gondolni az adó- és vámkedvezményeket, a speciális hitelprogramokat – tette hozzá az elnök. A kormánynak emellett ki kell dolgoznia a megújuló energiák kihasználására és a megosztott termelés fejlesztésére vonatkozó stratégiákat is állami szinten. Minden közintézményt és adminisztratív épületet fel kell szerelni energiatakarékos technológiákkal – rendelkezett az államfő.

Kapcsolódó írásaink