Külföld

Érkezik a folyékony páncél a frontra?

Forradalmi terméket ötlött ki egy orosz fogorvostan-hallgató

Egy volgográdi fogorvostanhallgató, Dmitrij Bekker valami egészen új dolgot, egy folyékony testpáncélt talált ki, amivel ámulatba ejtette egy moszkvai kiállítás látogatóit.

Érkezik a folyékony páncél a frontra?
Védőmellények gyártása az ukrán oldalon (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Anadolu/Anadolu Agency/Diego Herrera Carcedo

Dmitrij Bekker, a Volgográdi Állami Orvostudományi Egyetem 3. éves hallgatója még a középiskolában kezdett dolgozni azon a folyékony anyagot tartalmazó golyóálló mellényen, amelyet csütörtökön mutattak be Moszkvában – írja az EurAsia Daily. Mint a cikkből egyebek mellett kiderül, a diáknak egy fizikaórán villant be az ötlet. A hallgató öt évet töltött a fejlesztéssel, tavaly pedig sikerült szabadalmaztatnia találmányát.

A kutató szerint a folyékony testpáncél előnyei jelentősek a hagyományos kivitelű termékekkel szemben. Például a lövedék becsapódásakor keletkező energia nem egy meghatározott ponton koncentrálódik, hanem nagyobb területen terjed szét, ami csökkenti az azt viselő egyén sérülésének kockázatát. Ezenkívül a folyékony páncél sokkal könnyebb, ami azt jelenti, hogy a katona könnyebben mozoghat használat közben.

Dimitrij Bekker az orgánumnak kifejtette, továbbra is olyan találmányokon szeretne dolgozni, amelyek hasznosak az orosz katonák számára.

Kapcsolódó írásaink

Golyóálló mellények árával sikkaszthattak

ĀAz egyik gyanúsított egy magáncég képviselője, akinek a vállalata nem szállította le az 5,7 millió euró értékben megvásárolt és teljes mértékben kifizetett golyóálló mellények felét a védelmi minisztériumnak