Külföld

Szemérmetlen korrupció és hazaárulás az ukrajnai toborzóközpontokban

Lebukott a vinnicai toborzóközpont vezetőjének fia

A gyanú szerint húszezer dollárért cserébe „szabadságot” ígért egy hadköteles férfinak, és apja segítségével intézte (volna) a külföldre menekülését – írja az Origo.hu.

Szemérmetlen korrupció és hazaárulás az ukrajnai toborzóközpontokban
Egy ukrán katona egy toborzóplakát mellett Kijevben
Fotó: AFP/Szergej Szupinszkij

Miközben az ukrán katonák gyakorlatilag elfogytak a fronton, és Volodimir Zelenszkij és csapata már külföldről próbálja begyűjteni a menekült férfiakat, Ukrajnában a hivatalnoki hálózat kihasználja a még mozgósítható férfiakat. Számukra már a nyerészkedés a fontos, nem pedig a mozgósítás sikere, és így a fronthelyzet segítése.

Az ukrán állami nyomozók nemrég őrizetbe vették a vinnicai területi toborzási központ kirendeltségvezetőjének fiát. A gyanú szerint azt ígérte egy hadkötelesnek, hogy húszezer dollárért cserébe az apja olyan iratcsomagot állít ki a számára, amellyel külföldre távozhat, megkerülve a mozgósítást.

A gordonua ukrán hírportál szerint a nyomozás megállapította, hogy a korrupt eset nem egyedi: a házkutatás során még ki nem töltött behívókat, tucatnyi hadköteles férfi útlevelének másolatát és jelentős mennyiségű – külföldi – készpénzt találtak.

A példátlan eset miatt ellenőrzés kezdődik a vinnicai toborzóközpont több, a gyanú szerint szintén érintett tisztségviselőjénél is.

Kapcsolódó írásaink