Külföld

Hosszú lesz az amerikai katona rabsága

Csaknem négy év büntetőtelepen letöltendő szabadságvesztésre ítélt a vlagyivosztoki Pervomajszkij kerületi orosz bíróság nem jogerősen szerdán egy amerikai katonát, aki a vád szerint oroszországi tartózkodása idején meglopta és gyilkossággal fenyegette meg volt orosz barátnőjét.

Hosszú lesz az amerikai katona rabsága
Ítéletre várva egy orosz bíróságon (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Zamoskvorestky Court Press Office

A 34 éves Gordon Blacket, az amerikai hadsereg törzsőrmesterét május 2-án vették őrizetbe az orosz távol-keleti Vlagyivosztokban, miután viharos körülmények között összeveszett barátnőjével, Alekszandra Vaszcsukkal, akivel még Dél-Koreában találkozott.

Black a vádirat szerint tízezer rubelt (negyvenezer forintot) lopott el a nő táskájából, és azzal fenyegette meg a nőt, hogy megöli. A Reuters hírügynökség tárgyalótermi jelentése szerint a bíróság mindkét vádpontban bűnösnek találta, és három év, kilenc hónap büntetőtelepen letöltendő szabadságvesztésre, valamint az ellopott összeg visszafizetésére kötelezte.

Black tagadta, hogy gyilkossággal fenyegette volna meg Vaszcsukot, azt azonban elismerte, hogy elvette a nő pénzét, bár állítása szerint ez kényszerűségből történt. Védőügyvédje várhatóan fellebbezést nyújt be az ítélet ellen.

Az ügyészség négy év és nyolc hónap börtönbüntetés kiszabását indítványozta a vádlottra, míg a védelem minden vádpont alóli felmentését kérte a bíróságtól. Black törzsőrmesterként a Dél-koreai Köztársaságban lévő Camp Humphreys amerikai légitámaszponton teljesített szolgálatot, ahonnan áprilisban áthelyezési kérelemmel élt a texasi Fort Cavazosba, ám ehelyett engedély nélkül, a hadsereg szabályait megszegve Kínába, majd Oroszországba repült, hogy találkozzon a Dél-Koreában megismert orosz barátnőjével.

Texas államban élő családtagjai szerint a házas, egygyermekes Gordon Black viharos kapcsolatot folytatott Alekszandra Vaszcsukkal.

Oroszországban jelenleg legalább egy tucat amerikai állampolgárt tartanak fogva, köztük a The Wall Street Journal riporterét, Evan Gershkovichot, aki a jövő héten zárt ajtók mögött áll bíróság elé kémkedés vádjával.

Kapcsolódó írásaink