Külföld

Frankenstein-páncélosokat kap Ukrajna

A Rheinmetall hamarosan új mobil légvédelmi rendszereket szállíthat Ukrajnának

Bjorn Bernhard, a fegyvergyártó cég szárazföldi rendszerekért felelős vezetője szerint a harckocsik a Rheinmetall fejlett Skyranger légvédelmi rendszerének erősen páncélozott változata lennének, amelyet a hidegháborús Leopard 1 harckocsik törzsére alakítottak. A hírek szerint képesek lesznek a rövid hatótávolságú célpontok, például drónok és tüzérségi tűz leküzdésére.

Frankenstein-páncélosokat kap Ukrajna
Még mindig sok olyan Leopard 1 harckocsi van, amelynek alvázára fel tudnánk szerelni a Skyranger tornyot a 35 mm-es géppuskával – Képünkön Leopard 1 harckocsi bevetésen (illusztráció)
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Fabian Sommer

„Még mindig sok olyan Leopard 1 harckocsi van, amelynek alvázára fel tudnánk szerelni a Skyranger tornyot a 35 mm-es géppuskával” – mondta Bernhard az interjúban, amely egy titkos nyugat-ukrajnai Rheinmetall harckocsijavító üzemben zajlott, amelyet állítólag június elején indítottak el.

Egy sajtóközlemény szerint a vállalat egy hasonló, bár Leopard 2 alvázra helyezett járművet fog bemutatni a jelenleg is zajló Eurosatory 2024 védelmi ipari kiállításon Párizsban.

„A nagymértékben mobil, moduláris és skálázható földi légvédelmi rendszerek egyre fontosabbá válnak, ahogy a NATO-erők újra a nemzeti és szövetségi védelemre összpontosítanak” – áll a Rheinmetall sajtóközleményében.

Az oroszhirek.hu szerint nem világos, hogy Ukrajna mikor kaphatja meg az új hibrid harckocsikat. A brit The Telegraph szerint a kijevi hadsereg már nagyjából száz, hagyományosan konfigurált Leopard 1 harckocsit kapott Németországtól. Az ukrán hatóságok azonban az elmúlt hetekben nyomást gyakoroltak a NATO-országokra, hogy szállítsanak több kritikus fegyverzetet, és arra panaszkodtak, hogy a nyugati légvédelmi rendszerek hiánya miatt csapatai és infrastruktúrája ki van téve az orosz támadásoknak.

Olaf Scholz német kancellár korábban bejelentette, hogy Berlin a következő hetekben átadja Kijevnek a harmadik amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszert és más további fegyvereket. A berlini Ukrajna helyreállítási konferencián Scholz elmondta, hogy Németország már 28 milliárd euró értékben szállított vagy különített el fegyvereket Ukrajnának, és továbbra is támogatni fogja a kijevi rezsim háborús erőfeszítéseit.

Oroszország többször bírálta a Kijevnek nyújtott nyugati katonai támogatást, és arra figyelmeztetett, hogy az csak elhúzza a konfliktust anélkül, hogy annak kimenetelén változtatna.

Kapcsolódó írásaink