Külföld

Saját miniszterét támadja az osztrák kancellár

Karl Nehammer az Európai Bírósághoz fordul

Az osztrák kancellár bejelentette, hogy az Európai Bírósághoz fordul, miután kormánya környezetvédelmi minisztere az akaratával szemben, „jogellenesen” hozzájárult az Európai Unió zöldmegállapodása egyik kulcsfontosságú elemének hatályba lépéséhez az EU-tagállamok környezetvédelmi minisztereinek hétfői, luxemburgi találkozóján.

Saját miniszterét támadja az osztrák kancellár
Karl Nehammer osztrák kancellár
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Karl Nehammer döntése indoklásaként közleményében azt írta, „senki sem helyezheti magát a törvények fölé”. A kancellár pártját, az Osztrák Néppártot (ÖVP) irányító Christian Stocker pedig az ügy kapcsán azt mondta, „hatalommal való visszaélés” miatt jogi eljárást fognak indítani Leonore Gewessler környezetvédelmi miniszter ellen, mivel elfogadhatatlannak tartják, hogy „nem tartotta tiszteletben az érvényes jogi rendelkezéseket”.

Leonore Gewessler a szavazás után döntése indoklásaként azt mondta, igen szavazatával „jelzést akart küldeni”, mert számára egyértelmű, hogy „bátor döntésekre van szükség akkor, amikor a jövő generációk boldogulása forog kockán”, hozzátéve, hogy szerinte „egyetlen kormány és párt sem hagyhatja figyelmen kívül a környezet- és természvédelmet”.

Ausztria a hétfőit megelőző szavazások során mindig tartózkodott a zöldmegállapodás szavazásain, mivel az osztrák belpolitikában nézetkülönbségek vannak a megállapodás tartalmát illetően. Ez számít a legkomolyabb nézeteltérésjnek az ÖVP és a Zöldek részvételével létrejött kormánykoalíció négy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta.

Az Európai Parlamentben szintén komoly vitákat kiváltott, a természet helyreállításáról szóló rendelet annak érdekében vezet be intézkedéseket, hogy 2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százalékát, 2050-ig pedig lehetőleg valamennyi ökoszisztémát helyreállítsanak, illetve megakadályozzák az élőhelyek romlását.

Kapcsolódó írásaink