Külföld

Németország a magyar álláspont mellett döntött

A kancellárnak máris magyarázkodnia kell

Olaf Scholz szerint ostobaság, hogy Magyarországhoz hasonlóan blokkolnának szankciós csomagot, ők csak tovább szeretnének egyeztetni róla a gazdaságuk érdekében - írja uniós diplomatákra hivatkozva a Politico alapján a mandiner.hu.

Németország a magyar álláspont mellett döntött
Olaf Scholz kancellár szerint még egyeztetnek a részletekről a szankciós csomagokat illetően
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Michael Kappeler

Az Európai Unió tárgyalt egy Oroszország elleni újabb szankciós csomagról, amely megtiltaná a tagoknak az orosz cseppfolyósított földgáz európai terminálokon keresztül történő reexportálását, Németország azonban ellenezte az intézkedést – írja uniós diplomatákra hivatkozva a Politico.

Olaf Scholznak rögtön magyarázkodnia kellett, a német kancellár teljes ostobaságnak nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint Németország az új Magyarország, és úgy látja, nincs is blokkolva a csomag, csak még egyeztetnek a részletekről.

Hozzátette, biztosítaniuk kell, hogy a német gazdaság tegye a dolgát, de közben meg kell állítani, hogy az áruk Ázsián vagy Afrikán keresztül Oroszországba kerüljenek.

A magyar kormány az orosz-ukrán háború kirobbanása óta hangsúlyozza, a szankciók többet ártanak Európának, mint Oroszországnak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már 2022 októberében azt mondta, az európai gazdaságot tüdőn lőtték.

Kapcsolódó írásaink