Külföld

Le Pen nem követeli Macron lemondását, elnökválasztáson akarja legyőzni

Emmanuel Macron feloszlatta a párizsi Nemzetgyűlést, és előrehozott parlamenti választásokat írt ki

A francia jobboldal vezetője a közelgő előrehozott választásokon várható jobboldali előretörés esetén sem fogja a francia elnök lemondását kérni, kivárja a 2027-es elnökválasztást – írja a Politico alapján a mandiner.hu.

Le Pen nem követeli Macron lemondását, elnökválasztáson akarja legyőzni
Marine Le Pen (j), a francia szélsőjobboldali Rassemblement National (RN) párt vezetője, a francia parlament képviselője szerint Emmanuel Macron elnök „háborút akar indítani Oroszország ellen”
Fotó: AFP/Miguel Medina, Ludovic Marin

„Tiszteletben tartom az intézményeket, nem akarok intézményes káoszt" – közölte Marine Le Pen a Le Figaro-nak adott interjújában. A lap arról kérdezte, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha az előrehozott választáson pártja, a Nemzeti Tömörülés előretör, Macron pártja, a Reneszánsz pedig visszaesik. A jobboldali politikus leszögezte: ebben az esetben a francia politikai rendszerben sokszor előforduló „kohabitáció” áll majd elő, vagyis az államfő és a kormány (illetve annak vezetője, a miniszterelnök) más-más párthoz tartozó személy lesz, politikai irányultságaik ellenére egymással együttműködve kell irányítaniuk az államot. (Franciaországban elnöki rendszer van, a köztársasági elnök jogkörei nagyon szélesek, a politikai hatalom elsősorban az ő kezében van – a szerk.)

Pártjának EP-választási kudarca után (a Nemzeti Tömörülés kétszer annyi szavazatot kapott, mint a kormányzó Reneszánsz) Emmanuel Macron feloszlatta a párizsi Nemzetgyűlést, és előrehozott parlamenti választásokat írt ki. Két fordulóban, június 30-án és július 7-én rendezik meg a szavazást, a voksolás a társadalmi akaratot jelző második szonda lesz a 2027-ben esedékes elnökválasztás előtt, a momentum most Le Pen oldalán van, ha ez lesz a tendencia, ezúttal komoly esélye lehet az elnöki tisztség megszerzésére is.

A Politico megjegyzi: szombaton hatalmas tömegdemonstrációkat tartottak több francia városban a szakszervezetek, diák- és emberi jogi szervezetek a Nemzeti Tömörülés térnyerése ellen – 75 ezren tüntettek Párizs utcáin, országszerte 250 ezren mozdultak meg a francia belügyminisztérium adatai szerint.

Kapcsolódó írásaink

Sarkozy élesen bírálta Macron döntését

ĀNicolas Sarkozy a Le Journal du dimanche című hetilapban megjelent interjúban furcsának nevezte Emmanuel Macron azon döntését, hogy az európai parlamenti választások után azonnal visszaküldi az állampolgárokat az urnákhoz