Külföld

Az észt ellenzék vezetője a felére csökkentené az Ukrajnának szánt támogatásokat

Arra kellene összpontosítani, hogy az ukrajnai konfliktus leállításáról győzzék meg a vezető nyugati országokat

A felére csökkentené az Ukrajnának szánt támogatásokat Észtországban Martin Helme, az ellenzéki, radikális jobboldali Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) vezetője, ha pártja hatalomra kerül.

Az észt ellenzék vezetője a felére csökkentené az Ukrajnának szánt támogatásokat
Az Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) elnöke, Martin Helme beszédében kiemelte, hogy felére csökkenti az Ukrajnának szánt támogatást, ha pártja hatalomra került
Fotó: AFP/Andreas Solaro

A politikus szavait az észt állami műsorszolgáltató ERR internetes portálja idézte hétfőn.

Helme hangsúlyozta: „Felére csökkentjük az ukrajnai korrupciós gödörbe dobott támogatásokat, és ismét több száz milliót fogunk megtakarítani. Ha ezeket az egyszerű intézkedéseket végrehajtjuk, akkor mind a honvédelemre, mind a további adócsökkentésekre marad pénzünk” – tette hozzá.

Úgy vélekedett: az észt diplomatáknak arra kellene összpontosítaniuk, hogy az ukrajnai konfliktus leállításáról győzzék meg a vezető nyugati országokat.

Az észt külügyminisztérium június 5-én a helyi állami televízió és az ERR rádió megkeresésére azt közölte, hogy az Észtország és Ukrajna által aláírni tervezett, a Kijevnek nyújtandó évi 100 millió eurós katonai segélyről szóló kétoldalú dokumentum nem kötelező érvényű. „Ez egy kétoldalú politikai szándéknyilatkozat, nem pedig nemzetközi szerződés” – fűzte hozzá a tárca.

Kapcsolódó írásaink