Külföld

Zelenszkij kész „már holnap” megkezdeni a tárgyalásokat Oroszországgal, egy feltétellel

„Ha Oroszország részt vesz a második csúcstalálkozón, az azt jelentené, hogy kész a békére”

Zelenszkij azt is bejelentette, hogy a svájci konferencia után a második „békecsúcsot” is megtartják – írja a News.ru.

Zelenszkij kész „már holnap” megkezdeni a tárgyalásokat Oroszországgal, egy feltétellel
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó záró sajtótájékoztatóján
Fotó: AFP/Pool/Urs Flueeler

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Kijev kész „már holnap” megkezdeni a béketárgyalásokat Moszkvával. Ehhez azonban – mint mondta – Oroszországnak „tiszteletben kell tartania az ország területi integritását”, és ki kell vonnia csapatait. Az ukrán államfő beszédét az elnöki hivatal a YouTube-on közvetíti.

„Oroszország akár már holnap megkezdheti a tárgyalásokat velünk, ha kivonul a területeinkről” – mondta Zelenszkij.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy ha Oroszország részt vesz a második csúcstalálkozón, az azt jelentené, hogy kész a békére. Zelenszkij szerint nem mindegy, hogy Oroszország részvétele a találkozón milyen módon valósul meg.

„Ha Oroszország részt vesz a második csúcstalálkozón, az azt fogja jelenteni, hogy békét akar, és hogy elhatározta a háború befejezését. Hogy ezt ő maga akarja-e, vagy a nemzetközi közösség kényszeríti erre, számunkra nem fontos. Ami számunkra számít, az az eredmény, a háború befejezése” – mondta az ukrán elnök.

A mai fórum keretében került sor a részt vevő országok záródokumentumának aláírására. Azonban nem minden részt vevő fél volt hajlandó feltenni a nevét a listára.

Kapcsolódó írásaink